Aké majú byť znáškové hniezda pre hydinu?

Kategória: Články Dátum: Hit: 35502

Vhodným chovateľským zariadením a jeho vybavením je možné predísť mnohým problémom v chove hydiny. K potrebnému vybaveniu kurína patria kŕmidlá a napájačky, hrady, trusné stoly, hrabaniská a znáškové hniezda.

Znáškové hniezda môžu byť individuálne alebo spoločné. Aby do nich hydina skutočne znášala a nebolo potrebné riešiť problémy so zanášaním je potrebné, aby boli čisté a nevyskytovali sa v nich parazity.
Znáškové hniezda musia byť dostatočne veľké, musí ich byť dostatok a musia byť umiestnené na pokojnom, nerušenom mieste. Na jedno hniezdo počítame 3 až 4 nosnice. Veľkosť znáškových hniezd však treba prispôsobiť plemenu.
Individuálne hniezda pre sliepky a perličky majú spravidla rozmery 30 × 35 × 35 cm a môžu byť až v troch radách nad sebou. Pokiaľ chceme mať prehľad o znáške, môžeme využiť kontrolné znášková hniezda. Tie sú náročnejšie na čas, pretože sa musia aspoň trikrát denne kontrolovať a vypustiť sliepky, ktoré už zniesli vajcia.
Hniezda umiestňujeme do výšky 60 – 90 cm nad podlahu a ďalej od okien tak, aby v nich bolo prítmie a pokoj, tiež čo najďalej od vstupného otvoru z výbehu, aby si hydina o čistú podstielku očistila nohy (najmä pokiaľ je výbeh po daždi zablatený). Pri plemenách, ktoré sa horšie pohybujú je potrebné, aby znáškové hniezda boli umiestnené nižšie, alebo len v pokojnom kúte kurína pri zemi.
Znáškové hniezda pre morky by mali mať tvar kocky s hranou 60 cm. Na jedno hniezdo počítame štyri morky, pri individuálnych znáškových hniezdach len dve. Pred hniezda sa pripevňujú náskokové tyče. Priestor nad hniezdami by mal byť zošikmený, aby tam sliepky nemohli hradovať a znečisťovať hniezda.

Materiál, z ktorého sú hniezda vyrobené by mal byť ľahko čistiteľný. Ideálny je plast; najčastejšie je používané drevo. Veľmi pekné sú klasické prútené „kukane“, sú však náročné na údržbu.
Prípadné problémy so znečistením alebo požieraním vajec vyriešia znáškové hniezda, ktoré sú konštrukčne riešené tak, že vajcia sa po znesení vygúľajú mimo hniezdo do určeného priestoru.
Čmelíky v hniezdach ľahko odhalíte pomocou lepenky. Na noc sa do hniezda umiestni obdĺžnik vystrihnutý z lepenky, medzi jej vrstvy čmelíky vlezú. Ráno potom po oddelení jednotlivých vrstiev lepenky vidieť, či sa tam čmelíky ukryli.
Problém so zanášaním môže vzniknúť, pokiaľ mladým kuriciam včas nedáme znáškové hniezda, alebo pokiaľ sú hniezda nevhodne umiestnené, bez podstielky či zahmyzené. Sliepky budú znášať inam než chceme aj v prípade nedostatku znáškových hniezd alebo ich obsadenia, napr. kvočkou.
Prevenciou je dodržovanie vhodných podmienok. Pre prepelice sú vhodné znáškové klietky, ktoré sa dajú umiestniť do viacerých poschodí nad seba. Vyrobené môžu byť napríklad z latiek potiahnutých králikárskym pletivom. Vhodné je i dno z pletiva, ktorým prepadáva trus na trusník.
Pokiaľ je v klietkach zošikmená podlaha, znesené vajcia sa „vygúľajú“ do žliabku. Na jednu sliepočku sa uvádza od 40 do 140 cm 2 podlahovej plochy. Pokiaľ prepelice chováme vo voliére alebo na podstielke v klietkach, môžeme umiestniť znáškové hniezda, ale väčšina sliepočiek bude znášať vajcia voľne po klietke. Preto je dôležité zamedziť znečisteniu vajec, a to ich pravidelným vyberaním a udržovaním čistej podstielky.

Znáškové hniezda má vo svojej ponuke aj spoločnosť VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December