Postup pri uplatňovaní náhrady za trvalé označenie psa transpondérom (mikročipom)

Kategória: Články Dátum: Hit: 1141

Tento postup je určený fyzickým osobám, súkromným veterinárnym lekárom, regionálnym veterinárnym a potravinovým správam v Slovenskej republike.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) vydáva tento postup pri uplatňovaní § 19 ods. 8 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení zákona č. 184/2018 Z. z., ktorý stanovuje, že za trvalé označenie psa je súkromný veterinárny lekár oprávnený požadovať úhradu najviac 10,- €, ktorú u psov narodených do 31.10.2019 vlastníkom, ktorých je osoba v hmotnej núdzi alebo poberateľ minimálneho dôchodku, uhradí štát.

Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) vyplatí úhradu za trvalé označenie psa transpondérom (mikročipom), ktorého vlastníkom je príjemca pomoci v hmotnej núdzi alebo poberateľ minimálneho dôchodku maximálne pre jedného psa, ktorý je narodený do 31.10.2019.

RVPS vyplatí úhradu najviac vo výške 10,-€ za trvalé označenie psa transpondérom (mikročipom), iba príjemcovi pomoci v hmotnej núdzi alebo poberateľovi minimálneho dôchodku nasledujúcim spôsobom:

Vlastník psa (príjemca pomoci v hmotnej núdzi alebo poberateľ minimálneho dôchodku) predloží súkromnému veterinárnemu lekárovi pred trvalým označením potvrdenie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), že je príjemca pomoci v hmotnej núdzi, alebo Sociálnej poisťovne, že je poberateľom minimálneho dôchodku. Ak je poberateľom (príjemcom) oboch spomenutých štátnych podpôr, postačí predložiť iba jedno potvrdenie.

Súkromný veterinárny lekár po predložení potvrdenia ÚPSVaR alebo Sociálnej poisťovne vykoná trvalé označenia psa transpondérom (mikročipom) a za trvalé označenie psa je oprávnený účtovať úhradu najviac 10,-€ s DPH. Listom prezídia Komory veterinárnych lekárov SR č. 75/2018 – odosl. zo dňa 1.10.2018, sa v záujme výkladu ustanovenia §19 ods. 8 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení zákona č. 184/2018 Z. z. usmerňuje súkromný veterinárny lekár, že maximálna cena 10,-€ je za trvalé označenie psa vrátane transpondéra (mikročipu). Cena 10,-€ je cena s DPH. Súkromný veterinárny lekár je povinný mať v držbe transpondér (mikročip), aby vedel zabezpečiť trvalé označenie psa v cene maximálne 10,-€.

Vystaví faktúru pre príslušnú RVPS na úhradu najviac 10,-€ s DPH za trvalé označenie psa transpondérom (mikročipom) a pripojí predložené potvrdenie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo Sociálnej poisťovne. Faktúru s potvrdením zašle na príslušnú RVPS na refundáciu nákladov za trvalé označenie psa mikročipom.

 

Regionálna veterinárna a potravinová správa preverí, či vystavená faktúra za trvalé označenie obsahuje potrebné potvrdenie ÚPSVaR alebo Sociálnej poisťovne a preverí, či sú údaje o zvierati a jeho vlastníkovi zapísané v centrálnom registri spoločenských zvierat.

Prílohou faktúry musia byť okrem iného aj informácie o vlastníkovi zvieraťa (meno, priezvisko, adresa bydliska), ktorá musí byť totožná s adresou bydliska uvedeného v potvrdení ÚPSVaR alebo Sociálnej poisťovne, dátum trvalého označenia psa transpondérom (mikročipom) a 15-miestne číslo transpondéru (mikročipu). Bez týchto náležitostí nie je možné uhradiť náklady za trvalé označenie psa transpondérom (mikročipom) súkromnému veterinárnemu lekárovi. RVPS je oprávnená uhradiť sumu za trvalé označenie psa transpondérom (mikročipom) iba príjemcovi pomoci v hmotnej núdzi alebo poberateľovi minimálneho dôchodku, podľa nižšie uvedeného:

 

1. Poskytnutie úhrady za trvalé označenie psa pre príjemcu pomoci v hmotnej núdzi:

Príjemca pomoci v hmotnej núdzi na účely zákona č. 417/2013 o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov je fyzická osoba, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Stav, že osoba je v hmotnej núdzi na účely § 19 ods. 8 zákona č. 39/2007 Z. z. v znení zákona č. 184/2018 Z. z. je potrebné preukázať potvrdením ÚPSVaR, že je príjemcom pomoci v hmotnej núdzi.

2. Poskytnutie úhrady za trvalé označenie psa pre poberateľa minimálneho dôchodku:

Účelom minimálneho dôchodku je zabezpečiť poistencovi dôchodkový príjem na takej úrovni, aby nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi. O nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok rozhoduje Sociálna poisťovňa v priebehu konania o priznaní dôchodku. Na účely trvalého označenia psa u osoby, ktorá je poberateľom minimálneho dôchodku je potrebné žiadať potvrdenie Sociálnej poisťovne o tom, že osoba - vlastník zvieraťa je poberateľom minimálneho dôchodku.
(ŠVPS SR)

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December