Koľko dní sedí kvočka na vajciach?

Kategória: Články Dátum: Hit: 39143

Čo je potrebné vedieť a robiť predtým, ako kvočka zasadne na vajíčka?

Na vysedenie sa hodia iba čerstvé a čisté vajíčka. Mali by mať neporušenú škrupinu a hmotnosť aspoň 55 gramov. Vajíčka by nemali byť staršie ako 8 dní, pretože potom klesá schopnosť vyliahnutia.

• Ak sliepka kvoká, nechajte ju niekoľko dní najprv sedieť na vajíčkach.

• Až potom zistíte, že naozaj pevne sedí a nebol to len nejaký jej rozmar, môžete pod ňu podložiť vybrané vajíčka.

• Vopred sa odporúča všetky vajcia posypať insekticídnym práškom, aby kvočku pri sedení neobťažoval žiadny hmyz. • Potom príde na rad dať kvočku na vopred pripravené hniezdo, najlepšie doma a za tmy.

• Nachystajte do hniezda 12 až 15 slepačích vajec a kvočku na nich pomaly posaďte. Vlhkosť v hniezde dobre zaistí trávnatý drn.

• Sliepke je nutné sliepke k hniezdu na zem položiť napájačku a misku s krmivom.

Sedenie na vajciach je od prírody dané takto:

Slepačie vajcia: Dĺžka sedenia v prípade slepačieho vajíčka je 21 dní a je jedno, či vajce pochádza od vlašky, kropenky alebo sussexky. Doba sedenia je pri všetkých slepačích plemenách rovnaká.

Kačacie vajíčka: Áno, sliepku môžete posadiť aj na kačacie vajcia. Sedenie bude trvať 28 dní a pod sliepku sa zmestí 9 až 11 kačacích vajec.

Husacie vajcia: Aj malé húsatká dokáže sliepka vysedieť. Bude jej to síce trvať 30 až 32 dní, ale ten dlhší čas za to jednoducho stojí, a pretože husacie vajcia sú väčšie; sliepka ich pod seba pojme maximálne 5 kusov.

Aj keď bude pri hniezde krmivo a voda pripravená, aspoň raz denne musí kvočka hniezdo opustiť, hlavne kvôli vyprázdneniu sa. A ak to neurobí sama, musíte ju z hniezda zdvihnúť. Je však nutné akt vykonať šetrne, aby ste tým nepoškodili žiadne vajcia. Opustenie hniezda je aj dobré z dôvodu toho, aby sa k vajíčkam dostal na chvíľu čerstvý vzduch a aby sa trochu ochladili.

Je veľmi zaujímavé, ako kvočka všetky vajíčka starostlivo zakrýva a zároveň si ich rovná zobákom. Pri tejto príležitosti sa vajcia dostávajú aj do inej polohy. Tento krok je nevyhnutný, zabráni sa tak prilepeniu zárodku ku škrupine.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December