Kŕmidlá a napájačky pre hydinu

Kategória: Články Dátum: Hit: 5547

V oblasti welfare sa zákonné opatrenia väčšinou opierajú o koncept tzv. slobôd, kedy chované zvieratá nesmú byť vystavené hladu a smädu, nepohodliu, bolesti, zraneniam a chorobám, strachu či úzkosti a mali by mať možnosť vyjadriť normálne správanie.

K prvému uvedenému – že chované zvieratá nesmú byť vystavené hladu a smädu - okrem dostačujúceho zloženia a množstva krmiva prispieva i použitie vhodných kŕmidiel a napájačiek.

Pre najmenšie kurčatá do veku asi 14 dní sú vhodné ľahko prístupné ploché kŕmidlá alebo po obvode olištované kŕmne dosky. Pre staršie kurčatá a dospelú hydinu sú vhodné tubusové alebo žliabkové kŕmidlá. Veľkosť kŕmidla by mala byť taká, aby sa všetky zvieratá mohli nakŕmiť naraz. Rovnaká zásada platí pri napájačkách.

Výber kŕmidla
Pri zásobníkových kŕmidlách na suché krmivá stačí kŕmna hrana polovičná, zvieratá sa pri nich môžu vystriedať. Zásobníkové nášľapné kŕmidlá tiež pomôžu, pokiaľ sa v okolí vyskytujú nezvaní hostia - či už ide o hlodavce alebo napríklad vrabce.
Pri výbere kŕmidla by sme mali dbať na to, aby bolo čistiteľné. Na kŕmenie suchými krmivami sú vhodné kŕmidlá kovové, na kŕmenie vlhkými miešanicami sú vhodnejšie drevené alebo plastové kŕmidlá. Na skrmovanie tekutých krmív sa odporúčajú sklenené alebo keramické nádoby. Používajú sa i hliníkové, nerezové alebo betónové nádoby. Materiál volíme tak, aby sa z neho neuvoľňovali cudzorodé látky do krmiva. Napríklad pozinkované kŕmidlá sú zdravotne a hygienicky nevhodné najmä pre kyslé krmivá.
Výška kŕmnej hrany by mala byť vždy vo výške chrbta hydiny. Krmivo je tak dobre prístupné a zamedzíme tým nežiaducemu rozhadzovaniu krmiva. Taktiež by nemalo dochádzať ku znečisťovaniu krmiva trusom hydiny. Tomu možno zabrániť vhodným výberom, ale tiež umiestnením kŕmidla. Nikdy ho neumiestňujeme pod hrady.
Grit má mať hydina k dispozícii nepretržite, bez obmedzenia. Suché zmesi sypeme len do suchých kŕmidiel, v opačnom prípade hrozí ich zaplesnenie. Krmivá nesmú byť poškodené plesňami, hnilobou, nesmie v nich byť prach a cudzie prímesi.
Stratám krmiva sa predíde jeho vhodným podávaním. Kurčatám sa v prvých dňoch po vyliahnutí plnia kŕmidlá až po okraj, prípadne sa krmivo sype voľne na podložky. Postupne sa prechádza na vybraný typ kŕmidla, ktoré sa plní do tretiny hĺbky. Zásobníkové kŕmidlá sa plnia na dobu 3 - 10 dní.

Napájanie
Pitnú vodu musí mať hydina k dispozícii nepretržite. Týka sa to i vodnej hydiny s prístupom na vodné plochy. Výška napájacej hrany je, rovnako ako pri kŕmidlách, vo výške chrbta hydiny. Voda musí byť nezávadná, čistá a predkladaná v prebytku. Pokiaľ používame napájačky a zvieratá vodu nevypijú, je potrebné vodu denne meniť, napájačky čistiť a podľa potreby dezinfikovať.
V letnom období sa odporúča vodu vymieňať aj trikrát denne. Jej teplota by mala byť v lete 12 - 18 °C, v zime 18 - 22 °C. Denná spotreba býva spravidla 0,3 - 0,5 litra na kus, treba však zohľadniť veľkosť a druh chovanej hydiny. Najmenšie kategórie hydiny musia dostať vodu odstátu, s teplotou 20 - 24 °C.
Studená voda spôsobuje malým kurčatám hnačky. Voda by nemala v zime zamŕzať. Pokiaľ hrozí jej zamrznutie, je vhodné pod napájačky použiť tepelné podložky. Pri plemenách s väčšími lalokmi alebo hrebeňmi je vhodné v zimnom období pridať do vody trochu jedlého oleja, ten by mal riziko ich namrznutia obmedziť. Napájačky sa umiestňujú vo výbehoch do tieňa, v kurínoch pokiaľ možno na rošty. Teplej vody zvieratá vypijú menej a zníži sa i príjem krmiva.
Napájačky pre hydiny musia byť také, aby sa v nich neznečisťovala voda a boli ľahko čistiteľné. Ich konštrukcia by mala obmedzovať rozstriekavanie alebo vyliatie tekutiny, najmä pokiaľ sú umiestnené vo vnútri v chovateľskom zariadení. Dobre vyriešený spôsob napájania zabráni tomu, aby sa hydina namáčala.
Vhodných a praktických riešení napájania existuje celý rad, napr. automatické klobúkové napájačky, plastové maloobsahové napájačky, plastové klobúkové napájačky, sifónové plastové napájačky, plavákové napájačky, kvapkové so závitom alebo záťažové napájačky pre hydinu na hadičkový rozvod. K napájaniu všetkých druhov hydiny sa používajú tiež vedrové napájačky.
Systém napájania treba prispôsobiť druhu a kategórii hydiny i možnostiam chovateľského zariadenia. Kŕmidlá i napájačky sa musia udržovať neustále čisté, nespotrebované zvyšky treba včas odstrániť. Predídeme tým zdravotným problémom. Kŕmidlá a napájačky by sme mali tiež pravidelne dezinfikovať. K dezinfekcii možno použiť napr. 2 - 3 % roztok hydroxidu sodného alebo draselného, 3 - 4 % chloramín, 1 - 3 % chlórové vápno, 2 % hypermangán, 2 - 4 % formalín.

Rôzne typy kŕmidiel a napájačiek má vo svojej ponuke aj firma VETIS.
 



Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December