Zvyšky zo stola a kuchyne: čo všetko môžete nechať sliepkam?

Kategória: Články Dátum: Hit: 6765

Ak sa rozhodnete kŕmiť svoje sliepky zvyškami z kuchyne, musí ísť o nutrične vyvážené zvyšky. Tie jediné totiž majú pre sliepky prospech.

Ak ich budete kŕmiť nezdravým zvyškovým jedlom, časom sa u nich objavia zdravotné problémy, nadváha, choroby, vnútorné parazity a klesne, alebo dokonca sa aj zastaví znáška vajec. V najhoršom prípade môže dôjsť i k smrti sliepky.

Zvyšky do kŕmidiel

Tajomstvo dobrej výživy je udržovať všetko v pomere. Ak sliepkam dáte zvyšky od stola, pomôže im to spestriť ich jedálniček, a tiež je to skvelý spôsob, ako sa zbaviť zvyškov.

• Ryby sú skvelým zdrojom bielkovín, teda výborným nástrojom k vysokej produkcii vajec.
• Pokiaľ ide o zeleninu, listová zelenina ako špenát a brokolica majú vysoký obsah bielkovín, vitamínov a minerálov a sliepky ju milujú. Ak používate konzervovanú zeleninu, nezabudnite soľ dôkladne opláchnuť, pretože príliš veľa soli môže spôsobiť zdravotné problémy.
• Hrach, kukurica, pšenica a tekvica majú vysoký obsah sacharidov a všetci vieme, že sliepky kukuricu milujú, rovnako ako hrášok. Zvlášť v zime, kedy im kukurica a pšenica dodá toľko potrebnú energiu, aby i v mraze mohli produkovať vajcia.
• V letných mesiacoch im naopak podávajte zvyšky melónu alebo šalátových uhoriek, nielen že tým zaženú smäd, ale klovaním do zvyškov dužiny sa aj zabavia a na oštipovanie a kanibalizmus im tak nezvýši čas.
• Zvyšky melónu, jahôd a čučoriedok sú obľúbenou pochúťkou, a navyše, bobule sú plné zdravých antioxidantov.

Bezpečný odpad

Sliepky sú všežravce, to znamená, že budú jesť takmer čokoľvek (včítane mäsa). Avšak jesť všetko by rozhodne nemali. Veľa zvyškov obsahuje jed, najmä soľ a cukor, ktorý ohrozuje ich život. Všeobecná zásada znie: ak si nie ste istí, nekŕmte svoj kŕdeľ týmito zvyškami.
Čo všetko by malo zostať sliepkam z vašej kuchyne zakázané?

• Surové alebo nevarené zemiaky a zemiakové listy.
• Šišky, buchty a iné koláče, ktoré obsahujú vysoký podiel cukru.
• Listy paradajok a zelené paradajky.
• Listy baklažánu a avokádo.
• Surové fazule.
• Huby.
• Káva a kávová usadenina.
• Chipsy, hranolky a pizza.
• Čokoláda.
• Nevarená ryža.
• Listy rebarbory.
• Všetky plesnivé a zhnité potraviny.

Nebezpečné zvyšky

Existuje niekoľko kúskov zo stola, ktoré sliepky jesť môžu, avšak v malom množstve. Pamätajte na to, že nikdy sa nič nevyrovná kŕmnej zmesi určenej nosniciam, ani pšenici či rôznym obilným šrotom. Menšou dávkou týchto potravín sliepkam neublížite, ale všetkého s mierou. Zvyšky z kuchyne nepatria kuričkám, ktoré nedosiahli vek 4 mesiace.

Skŕmiť môžete:


• Listová zelenina ako kapusta, špenát, repa, kapusta.
• Mrkva, šalátová uhorka.
• Varená ryža, zemiaky a cestoviny.
• Vaječné škrupiny i zvyšky uvarených vajíčok.
• Zrelé paradajky, hrach i kukurica.
• Všetko ovocie, najmä jahody, čučoriedky, jablka, melón i banán.
• Mačacie i psie granule.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December