Zimné maškrty pre vaše sliepky

Kategória: Články Dátum: Hit: 3890

Zimné maškrty pre vaše sliepky by mali byť bohaté najmä na bielkoviny a sacharidy. 

Zimné dobroty pre hydinu by rozhodne mali byť sýte a poskytovať sliepkam čo najviac živín a energie, pretože zem je tvrdá, namrznutá, často pokrytá snehom a sliepky tak ťažko pod ňou nájdu chrobáky a inú háveď. Je teda na chovateľovi, aby cez zimu sliepky takými dobrotami zásoboval on sám. Postačí, keď trávu nahradí inou výživnou maškrtou.

Leto versus zima

Na rozdiel od maškŕt pre teplé počasie, ktoré by mali obsahovať vodu chladivých potravín ako melón, uhorka alebo mrazené bobule, by maškrty pre chladné počasie mali byť potraviny s vysokým obsahom bielkovín, sacharidov, energie a tuku, ktoré vašim nosniciam pomôžu poskytnúť to, čo potrebujú, teda zostať v teple a udržať si hmotnosť a tiež produkciu vajec.
Sliepky budú spaľovať extra kalórie v snahe zostať cez zimu v teple, takže trocha tuku navyše nie je zlý nápad. Vzhľadom na to, že potravu žerú celý deň a potom ju trávia cez noc, vytvárajú teplo prostredníctvom energie, ktorú vynakladajú práve na trávenie toho, čo zožrali.

Prečo dávať maškrty?

Zimné maškrty slúžia aj na ďalší dôležitý účel – môžu pomôcť k tomu, aby sa sliepky počas dlhých a chladných zimných dní nenudili a možno sa nezačali navzájom šikanovať alebo klovať. Do hromady sušených listov alebo slamy hoďte slnečnicová semienka alebo iné zrná, ktoré sliepky zamestnajú, rovnako ako im poskytnite loj alebo koreňovú zeleninu, aby ju mohli okusovať. Pochúťky s vysokým obsahom bielkovín tiež pomôžu sliepkam rýchlejšie prejsť každoročným pŕchnutím a na zimu im vyrastie pekné nové perie.

TOP maškrty

Kurčatá budú spaľovať extra kalórie v snahe zostať cez zimu v teple, takže trocha tuku navyše nezaškodí. Ďalšie maškrty, ktoré sliepkam k bežnej kŕmnej zmesi do kŕmidiel pridáte môžu byť:
• Drvené zrná kukurice alebo kukuričný šrot.
• Nesolené orechy, napríklad arašidy alebo vlašské orechy.
• Teplé ovsené vločky zmiešané s bielym jogurtom alebo tvarohom.
• Tekvica, dyňa, mrkva a ďalšia koreňová zelenina.
• Hlávková kapusta, ideálne zavesená na špagáte priamo do výbehu.
• Slnečnicové alebo dyňové semienka.
• Kŕmne oškvarky.
• Sušené múčne červy.

Experimentovať

Korenie má tiež skvelé zdravotné prínosy pre všetky sliepky. Posypanie krmiva trochou škorice (alebo teplého ovsa) môže pomôcť udržať sliepky v teple tým, že zlepší ich obeh (čo pomáha tiež predchádzať omrzlinám) a zlepší i zdravie dýchacích ciest.
Posypanie kajenským korením im tiež pomôže zahriať sa zlepšením krvného obehu – a dokonca sa hovorí, že prinúti sliepky znova znášať.
Nebojte sa teda s prichádzajúcim chladným počasím trochu experimentovať a poskytnúť tak sliepkam to, čo sa napríklad ešte nikdy v ich kŕmidlách neobjavilo. 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December