Zázvor do krmiva pre sliepky patrí, avšak treba dbať na jeho množstvo

Kategória: Články Dátum: Hit: 1000

Zázvor (ďumbier lekársky, lat. Zingiber officinale), nazývaný ako ako všeliek, je rastlina z čeľade ďumbierovité. Podzemok, ktorý sa používa ako korenina a liečivka sa nazýva rovnako – ďumbier.

Pochádza z juhovýchodnej Ázie. Jeho účinky sú známe už v praveku a na Ďalekom východe v Indii a Číne pred 3000 rokmi. Obsahuje éterické oleje, množstvo vitamínov a pre telo nevyhnutné aminokyseliny.
Typickú pikantnú chuť zázvoru spôsobuje látka gingerol, ktorý pripomína chuť chrenu alebo čili papričiek. Niektoré štúdie uvádzajú, že podávaním zázvoru sliepkam docieli chovateľ väčšie znesené vajcia a tiež zlepší množstvo antioxidantov vo vaječnom žĺtku. Je preukázané, že v dobe preperovania pomáha zázvor s obnovou nového peria a jeho výmenu urýchli až o polovicu.

Výskum v chove hydiny

Zázvor, používaný aj ako prevencia na rôzne choroby a infekcie bol pred nedávnom podrobený výskumu v chove hydiny. V štúdii, či zázvor dokáže byť pomocníkom i pri liečbe slepačích ochorení, pri zvýšení produkcie vajec a zlepšení liahnivosti, bolo použitých 675 hnedých hybridných sliepok, starých cca 27 týždňov.
Zázvor bol podávaný v rôznych formách, vrátane zázvorového prášku, koreňa i zmiešaného vo vode. Po 10 dňoch odborníci preukázali, že sliepky, ktorým bol zázvor podávaný, začali znášať vajcia s vyššou hmotnosťou a tiež sa neskôr našlo väčšie množstvo antioxidantov vo vaječných žĺtkoch.
Na záver štúdie bolo odporúčaná optimálna dávka zázvoru pre nosnice: 10 – 15 gramov na 1 kilogram krmiva.

Ako ho sliepkam podať?

Zázvor ako prášok možno nasypať priamo na kŕmnu zmes. Prášok možno sypať pravidelne i do pitnej vody a trochu ho vo vode rozmiešať, aby celá dávka nezostala na jednom mieste v napájačke a dostalo sa tak pre všetky sliepky.
Ak volíte radšej čerstvý zázvor, nastrúhajte ho alebo pokrájajte na malé časti a zmiešajte s ovocím či tvarohom. Nezabudnite na skutočnosť, že zázvor je dobré podávať maximálne raz za 14 dní. Príliš veľké množstvo môže totiž spôsobiť opuch svalov, dokonca niekedy i smrť sliepok.
Použiť možno i odvar a ten naliať do napájačky. Ideálna doba, kedy by mali sliepky zázvor do krmiva dostávať je jar alebo jeseň, kedy začínajú preperovať a produkcia vajec nie je celkom vysoká.
Podáva sa maximálne 20 gramov zázvoru na 1 kg krmiva. Nikdy nie viac.
Ideálne je použiť zázvorový prášok, ktorý sa dobre zváži a nosniciam ho možno nasypať priamo do kŕmidiel na kŕmnu zmes, rozpustiť do vody alebo primiešať do šrotu zemiakov či kukurice.
Takže, zázvor do krmiva pre sliepky určite patrí, avšak treba dbať na jeho množstvo, a pokiaľ si nebudete istí jeho dávkou, podávajte ho radšej menej ako viac. Pri predávkovaní hrozia isté negatívne vedľajšie účinky.

Poznámka: Denná dávka pre dospelého človeka v surovom stave koreňa zázvoru sú 4 gramy/deň, ale v sušenom iba 1 gram/deň. Tieto denné limity by sa nemali prekročiť, aby nevznikli nežiaduce účinky, ako je búšenie srdca, hnačka.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December