Zakladáme siláž pre králiky

Kategória: Články Dátum: Hit: 2105

Kvalitná siláž je v zime najvhodnejšou náhradou za čerstvé zelené krmivo. Uchovávajú sa v nej takmer všetky živiny v pôvodnom stave. Práve je tu čas pripraviť si ju na zimné obdobie.

Na jej založenie sa hodí všetka zelená hmota, hlavne lúčne trávy, mladá ďatelina alebo lucerna, siate zmesky, ako aj plevele a odpad z kultúrnych rastlín. Aby priebeh kvasenia a zrenia siláže bol dokonalejší a vytvorilo sa plnohodnotné krmivo, odporúča sa k bielkovinovej zelenej hmote, čiže k ďatelinovinám, ktoré sa horšie silážujú, pridať vytriedené posekané repy aj s listami a zaparené zemiaky, ktoré nie sú vhodné na konzum a vyjednotenú alebo poškodenú kukuricu.

Bez prístupu vzduchu
Na silážovanie si chovateľ králikov musí zaopatriť nádobu s nepriepustnými stenami. Vhodné sú napríklad sudy z umelej hmoty, ku ktorým dostať aj veko. V predaji sú sudy s obsahom od 100 do 500 litrov, a aj ich cena je prijateľná. Zdravotnú nezávadnosť zelenej hmoty a jej čistotu (bez zeme) považujeme za samozrejmosť.
Dôležité je zelenú hmotu rozsekať na 8 až 10 centimetrov, aby sa dala dobre utlačiť a z priestoru sa tak vytlačil všetok vzduch. Nádobu plníme až po horný okraj. Za niekoľko dní zelená hmota zľahne a voľné miesto treba doplniť a otvor dôkladne uzavrieť. Najčastejšie to robíme dreveným poklopom, ktorý zaťažíme. Voľný priestor vytrieme blatovou mazaninou.
Nádobu umiestnime do priestoru, kde je v zime chránená pred mrazmi. Za niekoľko dní, ako zelená hmota sadá, mazanina praská a preto ju treba pravidelne obnovovať, lebo mliečne kvasenie prebieha len bez prístupu vzduchu. V tejto fáze nám vrchnák suda poslúži len na to, aby sa k siláži nedostali hlodavce, prípadne aby po jej otvorení nebola znečistená.

Zásady silážovania
Pri silážovaní platia tie isté zásady ako pri zakladaní kyslej kapusty. Niekedy do nej môžeme pridávať aj dolomitický alebo kŕmny vápenec. Za šesť týždňov je kvasný proces ukončený a siláž môžeme začať skrmovať.
Ak bola správne naložená, v nádobe sa vytvorila kyselina mliečna, ktorá jej dáva príjemnú vôňu kvásku alebo chleba, resp. ovocno-jablkovú vôňu, podľa prevládajúcej zelenej hmoty a má jasnozelenú až olivovú farbu. Octová vôňa prezrádza, že siláž bola zle založená, a ak je čiernozelená až čierna, tak nie je vhodná na kŕmenie. Prechod na kŕmenie s prídavkom siláže musí byť postupný a dávka pre dospelého králika by nemala prekročiť množstvo 200 až 250 gramov. Na zasýtenie pridávame zvieratám seno, prípadne produkčnú dávka jadra. Okopaniny môžeme úplne vylúčiť. Pozor, mladým jedincom do veku 4 až 5 mesiacov sa neodporúča podávať silážované krmivo. Po otvorení a odobratí dávky treba silážnu nádobu zakaždým zakryť, aby sa nezačala z vrchu kaziť. Do mesiaca by malo byť celé množstvo skŕmené, lebo siláž postupne stráca na hodnote.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December