Začala sa orálna vakcinácia líšok proti besnote

Kategória: Články Dátum: Hit: 883

V dňoch od 20. do 30. apríla prebieha 41. kampaň orálnej vakcinácie líšok proti besnote, vykonávaná leteckou pokládkou na území Slovenskej republiky.

Na orálnu vakcináciu líšok proti besnote bude použitá vakcinačná návnada LYSVULPEN por. a. u. v. v celkovom počte 363 480 vakci­načných návnad.
Zmes je naplnená do plastikových toboliek (blistrov), ktoré sú obalené návnadovou hmotou. Návnada je čiernohnedej farby, guľatého alebo hranatého tvaru, pevnej konzistencie. Vakcinačné návnady sú v čase aplikácie v zmrazenom stave. Aplikácia sa vykonáva plošne leteckou pokládkou.

Vakcinačná návnada pre človeka pri bežnom zaobchádzaní neškodná. Ak sa obsah blistra zapracovaného v návnade dostane na ruky, ruky je potrebné ihneď umyť vodou a mydlom. Ak sa obsah blistra dostane na sliznicu úst, nosa alebo očí človeka, treba okamžite vyhľadať lekárske ošetrenie.
V prípade nálezu vakcinačnej návnady je potrebné vyvarovať sa manipulácii s ňou a urýchlene opustiť miesto nálezu z dôvodu minimalizácie pachovej stopy, ktorá by mohla líšku odradiť od príjmu vakcinačnej návnady.

Orálna vakcinácia líšok proti besnote sa v SR úspešne realizuje od roku 1994. Besnota bola na Slovensku naposledy diagnostikovaná v roku 2015 (v tesnej blízkosti poľskej hranice). Od roku 2018 má Slovenská republika oficiálne štatút krajiny bez výskytu besnoty. Vakcinácia líšok sa vykonáva vzhľadom na nákazovú situáciu v susedných krajinách – v Poľsku a na Ukrajine.
Keďže Česká republika a Rakúsko sú vyhlásené za krajiny bez výskytu besnoty a v Maďarsku je priaznivá situácia vo výskyte besnoty, vakcinácia líšok sa nebude vykonávať na územiach Regionálnych veterinárnych a potravinových správ (RVPS): Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Trnava, Senica, Komárno, Nové Zámky, Levice, Nitra, Topoľčany, Šaľa, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Prievidza, Púchov, Žiar nad Hronom, Zvolen, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Banská Bystrica, Martin a na území okresu Ružomberok.
Letecká pokládka bude vykonaná z letiska Poprad, v Žilinskom kraji, na území okresov Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš a na území celého Prešovského kraja a Košického kraja.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December