Výstava Agrokomplex už klope na dvere

Kategória: Články Dátum: Hit: 751

Na výstavisku v meste pod Zoborom sa v dňoch 22. až 25. augusta uskutoční 46. ročník Medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex.

Hlavnú tému výstavy „Zo slovenských polí až na váš tanier“ zvýrazní program zameraný na výrobu zdravých potravín zo slovenských chovov a tiež na pestovanie geneticky nemodifikovaných rastlín pre výrobu výnimočných potravín.
Pre odbornú verejnosť sú pripravené diskusné okrúhle stoly zamerané na témy: „Strategický plán slovenského poľnohospodárstva na roky 2021 – 2027“, „Dvojitá kvalita potravín“, téma chýbajúcej infraštruktúry v živočíšnej výrobe a oblasť podpory poľnohospodárstva z európskych zdrojov.
Súčasťou programu na veľkých ukážkových políčkach budú „Prvé majstrovstvá Slovenska v obsluhe teleskopických nakladačov“ a tiež dynamické poľné ukážky najmodernejších poľnohospodárskych strojov a liniek.
Na malých výstavných políčkach bude mať výstavnú premiéru systém Agrokruh – jedinečný poľný robot, ktorý okopáva, zalieva a sadí poľnohospodárske plodiny.
Nádherné jedince tradičných hospodárskych zvierat predvedú špeciálne chovateľské zväzy, ktoré v rámci 14. Národnej výstavy hospodárskych zvierat ponúknu i odborné poradenstvo. Pastvou pre oči sú vystúpenia koní Národného žrebčína Topoľčianky, westernové vystúpenia či furmanské preteky v ťažkom ťahu.
Gazdovský dvor u výskumníkov ponúkne expozíciu malých hospodárskych zvierat vrátane mláďat, súťaže a kvízy, ktoré sú veľkým lákadlom predovšetkým pre deti.
O kvalitách slovenskej produkcie Vás v pavilóne M1 na vlastné oči presvedčí viac ako 100 vystavovateľov – držitelia ocenenia Značka kvality SK, slovenskí farmári i výstava tradičných slovenských produktov COOP EXPO.
Ťahákom výstavy je aj tento rok jedinečný interaktívny pavilón F s témou „Spoločne rozvíjame vidiek“ prezentujúci rôzne oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva hravou a predovšetkým pre deti zaujímavou formou.
Po minuloročnom úspechu sa opäť v pavilóne M4 na Festivale národných špecialít predstavia výrobcovia kvalitných slovenských potravín, pavilón B bude patriť ekologicky zameraným výstavám Ekofestival a Enviro.
Medzi novinkami na výstave nechýbajú ani producenti zdravých potravín, nová oddychovo-športová zóna, či pavilón C plný atrakcií pre deti.
Kolorit výstavy sprevádza piskot parnej lokomotívy z poľnej železnice. V Slovenskom poľnohospodárskom múzeu sa postarajú o nádych minulosti traktorparáda historických strojov a tvorivé dielne pre deti.
V nedeľu 25.8. pri príležitosti blížiaceho sa sviatku SNP sa odohrajú ukážky historických bojov. Celý program múzea sa odohráva v prostredí historického skanzenu.

Na výstave bude mať svoje tradičné zastúpenie aj spoločnosť VETIS s pestrou ponukou chovateľských a veterinárnych potrieb pre kone, hovädzí dobytok, ošípané, ovce i kozy, včely i pre spoločenské zvieratá.
Samozrejmosťou bude odborné poradenstvo, ako aj praktické ukážky manipulácie s dobytkom, ustajneným v moderných oceľových ohradách technológie Texas. Tie budú môcť vidieť návštevníci Agrokomplexu, ktorí zavítajú do expozície mäsových plemien hovädzieho dobytka.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December