Vysoké letné teploty trápia nielen ľudí, ale aj zvieratá

Kategória: Články Dátum: Hit: 757

K prehriatiu zvierat v tomto období môže dôjsť veľmi jednoducho a rýchlo, preto by chovatelia mali svojim zvieratám venovať zvýšenú pozornosť.

Majitelia zvierat nesmú podceňovať extrémne teploty a mali by pre ne zabezpečiť dostatok úkrytov a neobmedzený prístup k pitnej vode.
Dehydratácia či prehriatie môže spôsobiť veľa zdravotných problémov, niekedy aj smrť. Prehriatie nastáva v prípade, ak prísun tepla prevyšuje schopnosť tela teplo odvádzať. Následne vznikajú v organizme reakcie, ktoré vedú k dehydratácii a zahusťovaniu krvi a neskôr až k rozkladu telesných buniek. Nasleduje záťaž na srdce a poruchy zrážania krvi. Môže dôjsť k zlyhaniu životne dôležitých orgánov a smrti.
Najčastejším prípadom prehriatia zvieraťa je ponechanie zvieraťa v uzavretom aute, alebo dlhý pobyt na slnku, najmä v centre mesta. Keď je vozidlo vystavené priamemu slnku, teplota v ňom dosahuje až 70 °C. K prehriatiu zvieraťa tak môže dôjsť rýchlo a ľahko.

Medzi príznaky prehriatia patrí výrazne zrýchlený dych aj mimo pohybu, pena v dutine ústnej, výrazne červený jazyk, výraz nervozity až paniky striedaný so skleslosťou, rozšírenie zreníc očí, snaha ujsť z nepriaznivého prostredia, akútne zvracanie, akútna hnačka, či zvýšenie telesnej teploty.

Prvá pomoc pri prehriatí:

  • umiestniť zviera do chladnejšieho prostredia (tieň, chodba, pivnica);
  • zabezpečiť vetranie;
  • odopnúť prípadný obojok;
  • odstrániť penu z dutiny ústnej;
  • predložiť vodu;
  • prikladať studený obklad najmä na brucho, slabiny, vnútornú stranu stehien a konce končatín;
  • po podaní prvej pomoci urýchlene kontaktujte veterinárneho lekára.

Pozor! V prípade prehriatia zviera nikdy výrazne neochladzujte celé (nepolejte ho vodou), jeho organizmus by mohol utrpieť ešte väčší šok a zviera by mohlo skolabovať.

Najdôležitejšia prevencia je však na samotnom majiteľovi, aby včas rozpoznal príznaky prehriatia a nevystavoval zviera nepriaznivému vplyvu prostredia.

Odporúčania pre chovateľov:

Na prvom mieste je dostatok pitnej vody. Vodu vymieňajte niekoľkokrát počas dňa za čerstvú.

Nevystavujte zvieratá priamemu slnku a vyhýbajte sa venčeniu počas najväčších horúčav.

V žiadnom prípade nenechávajte zvieratá samé v aute. Ani na chvíľu! Nepriväzujte zvieratá na dvore ani na žiadnom inom mieste.

Uistite sa, že prístrešok pre zviera poskytuje naozaj chlad. Prístrešky s plechovou strechou sú v týchto horúčavách nevhodné.

Ak chcete zvieratá ochladiť, je potrebné to robiť postupne.

Začnite od labiek. Ak máte rodinný dom a záhradu, zriaďte pre zvieratká bazénik.

Asfalt v lete dosahuje aj viac ako 50 stupňov a preto by ste sa mu mali vyhýbať.Zvieratá si môžu popáliť labky!

Ak ste so zvieraťom, noste vodu a prenosnú misku vždy so sebou.

Čo najviac sa stráňte transportu zvierat. Nič nepokazíte ani tým, ak necháte na dvore misku s vodou pre okoloidúce a okololetiace zvieratá.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December