Výroba domáceho masla zo smotany

Kategória: Články Dátum: Hit: 14198

Chuť domáceho masla je oveľa lahodnejšia a prekvapivo iná než kupovaného, a navyše vám zostane aj podmaslie.



Vyrobiť si domáce maslo nie je vôbec zložité. Kľúčový je výber smotany. Práve tá dodá maslu tú pravú domácu chuť.
Vyberajte takú, ktorá ma minimálne 30 a viac percent tuku.
Ak na vašom miestnom trhu či v obchode s mliečnymi výrobkami môžete zohnať smotanu, ktorá by sa dala označiť za domácu, je pre vaše budúce maslo ideálna. Chuťovo to totiž bude úplne iný príbeh, ako pri tej z obchodu.

Z téglika smotany (250 ml) možno vyrobiť asi 100 gramov masla – záleží na obsahu tuku.
Zo zobranej smotany z piatich litrov plnotučného mlieka od farmára získate asi 180 gramov masla, ale k tomu tiež podmaslie a stále máte ešte mlieko.

Ako na to?

• Najprv šľahajte smotanu (pri teplote okolo 10 °C). Keď docielite konzistenciu šľahačky, pokračujte ďalej v šľahaní, kým sa nadýchaná hmota nezrazí. Nemali by ste prešľahávať príliš rýchlo. V nádobe budete mať hrudky (maslo) a tekutinu (podmaslie). To môžete využiť napríklad na pečenie chleba.

• V tejto fáze je nutné dôsledne dbať na hygienu. Umyte si ruky, podmaslie z misy zlejte. Hrudky masla spojte a zalejte studenou vodou. Premieste. Túto fázu opakujte – voda, v ktorej maslo perieme, by nakoniec mala byť úplne číra. V zle prepranom masle zostane pachuť a rýchlo sa kazí.

• Výroba sa končí – z masla čo najlepšie vytlačte vodu a uložte ho do chladničky. Tiež ho možno vtlačiť do formičiek. Aby sa dalo ľahko vyklopiť, vyložte ich fóliou. Pamätajte na to, že doma robené maslo má kratšiu trvanlivosť, len pár dní, možno ho však uchovať v mrazničke.

Ak budete používať mixér, treba sledovať, aby sa neprehrial motor, nie každý spracovanie hustej hmoty zvládne. Na trhu sú aj ručné či elektrické maselnice.

Spoločnosť VETIS má v ponuke formičky na maslo z dreva, ako aj rôzne typy maselníkov – či už malé príručné nerezové maselníky pre domácu výrobu masla, alebo aj maselníky elektrické s patentovaným dizajnom, ktoré premieňajú smotanu na maslo.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December