Viete, ako si vybrať správnu liaheň?

Kategória: Články Dátum: Hit: 3581

Trh ponúka veľa druhov liahní pre domáce použitie, ale máloktorý chovateľ sa v ponuke vyzná tak dokonale, že by si bez váhania vybral najlepšiu vhodnú liaheň.

Inkubátor alebo tiež liaheň sa dá kúpiť v obchode a tiež on-line cez e-shop, ktorý sa venuje chovateľstvu (pozri ponuku spoločnosti VETIS).
A kedy je najlepší čas na liahnutie? Umelý odchov nie je závislý od kvočky, takže je len na vás, kedy sa rozhodnete mať malé kuriatka. Najlepšia doba je však na jar, kedy sú lepšie teplotné podmienky vonku, viac potravy na lúkach a dlhšia doba denného svetla. Jar je najlepším časom pre nový život.

Čo treba vedieť pred nákupom liahne a čo je dobré vziať do úvahy?

Vajcia sa v liahňach dajú otáčať:

Manuálne otáčanie: Pri zakúpení manuálnej liahne sa do samotného liahnutia zapojí aj sám chovateľ. Všetky uložené vajíčka sa budú otáčať manuálne, teda rukami. Nielenže sa stane po určite dobe každému chovateľovi tento proces stereotypným, ale bude aj dosť náročným na celkový prehľad. Každé vajce sa totiž musí otáčať pravidelne, a teda aj pravidelne označovať („R“ – ráno, „V“ – večer).

Poloautomatické: Pri jej výbere odpadá označovanie vajíčok, tak aj otáčanie každého jedného vajca. Na otáčanie slúži umiestnená páčka, vďaka ktorej sa otočia všetky vajcia umiestnene v lieske, kde sa ukladajú. Takže chovateľ jednoducho ráno a večer pristúpi k liahni a jedným pohybom ruky otočí vajcia.

Plne automatické: Najlepšou voľbou sú práve plne automatické liahne. Odpadá starosť s pravidelným otáčaním vajec, tú vykonáva motorček, ktorý otáča všetky umiestnené vajcia v lieske sám bez vašej pomoci, súbežne a pravidelne.

Množstvo a druh vajec

Na koľko vajec a aká vajcia máte v pláne do liahní vkladať?

Hrabavá hydina: Každá liaheň je navrhnutá a vyrobená tak, aby sa do nej vošiel určitý počet slepačích vajíčok. Predávajú sa liahne ako pre malý počet, tak aj väčší počet vajec.

Vodná hydina: Kačacie či husacie vajcia sú oveľa väčšie než slepačie, preto je nutné tomuto rozhodnutiu prispôsobiť aj veľkosť liahne. Existujú liahne, do ktorých je možno vkladať ako slepačie, tak husacie, kačacie alebo aj prepeličie vajíčka, a liahne do ktorých patria len práve slepačie alebo kačacie.
Pri každej liahni je uvedené, pre akú hydinu je liaheň určená.

Ďalšie vymoženosti liahní

Nastavenie frekvencie otáčania po najlepšiu úspešnosť vyliahnutí.
Plne automatické riadenie teploty podľa veku oplodneného vajíčka.
Chladenie vajíčok, aby sa neprehrievala alebo nevychladla.
Ventilácia vnútri liahne, aby nedochádzalo k jej prehriatiu.
Priehľadné veko pre sledovanie celého priebehu liahnutia.
Regulácia vlhkosti vnútri liahne pre správne prostredie vajec.
Mikropočítač s digitálnym displejom, ktorý všetko riadi.

Môžem do liahne dávať vajcia z obchodu? Žiaľ, nemôžete. Do liahne totiž patria zásadne vajcia oplodnené, teda tie znesené od sliepočky, ktorá má k dispozícii kohúta, alebo tie násadové.

Môžem kuraťu pri liahnutí von pomáhať? Zakázané, v žiadnom prípade. Kuriatka, ktoré sa nedokážu vyliahnuť samé, sú predurčené k úhynu, skôr alebo neskôr by k tomu došlo. Vami dobre mienená pomoc by totiž mohla byť skôr nebezpečná. Často pri zásahu dochádza k porušeniu malých ciev a k úmrtiu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December