VETIS - spoľahlivý partner chovateľov

Kategória: Články Dátum: Hit: 1109

Partnerom Celoslovenských dní poľa v Dvoroch nad Žitavou, ktorý zabezpečil hradenie a ustajnenie hospodárskych zvierat bola spoločnosť VETIS

Hovädzí dobytok, kone, ovce a kozy ustajnené v moderných oceľových ohradách technológie TEXAS, mohli vidieť všetci návštevníci, ktorí zavítali 4. až 5. júna na Celoslovenské dni poľa.

Ohradné panely
Technológia ohrád umožňuje chovateľom ľahko a rýchlo zostavovať mobilné hradenie, uličky, boxy alebo kruhové jazdiarne. Chovateľ nemusí budovať žiadne pevné hradenie a ohrady, ktoré sú cenovo viac nákladné. Hradenie môže „rásť s chovom“, pretože jednotlivé ohradné panely možno dokupovať a vzájomne kombinovať či nahradzovať. Možno ich prakticky využívať v malom i veľkom chove. Záleží na tom, čo práve chovateľ potrebuje.
Jednotlivé diely možno využívať pri každodennej práci so zvieratami, či už pre stavbu kompletného hradenia, alebo ako jednotlivé plotové diely a výplne do stajní, uličiek či pastevných prístreškov. Sú ľahké pri manipulácii, prenosné a zároveň bezpečné a pevné pri práci so zvieratami. Takéto zariadenie by mali mať vždy po ruke ako začínajúci, tak aj profesionálni chovatelia. Po použití možno panely jednoducho demontovať a uskladniť. Čo je však dôležité, použitie ohradných panelov je bezpečné ako pre zvieratá, tak i pre chovateľov, minimalizuje zranenia zvierat a nedochádza k stresovým situáciám.

Manipulačné uličky
Systém manipulačných a triediacich priestorov, naháňacích uličiek s manipulačnou chodbou, zakončenou fixačnou klietkou, umožňuje vykonávanie pravidelných zootechnických a veterinárnych úkonov, keď je potrebné k zvieratám individuálne pristúpiť, fixovať ich a ošetriť. Jednoducho sa tak dá robiť váženie a triedenie zvierat, rôzne zásahy na hlave ako číslovanie, čipovanie, odrohovanie i rôzne veterinárne zákroky ako odčervenie, gynekologické a ortopedické zákroky, vakcinácia a iné. Tieto zariadenia významne zvyšujú úroveň ochrany zdravia i bezpečnosti ľudí a zvierat. Nemajú žiadne ostré hrany, sú hladké a - vďaka svojej povrchovej úprave - aj bezúdržbové.

Oblúkové haly, prístrešky
Ustajňovacie prístrešky pre hovädzí dobytok, kone alebo ovce, ako aj haly na uskladnenie krmív, slamy, na zakrytie silážnych žľabov či poľnohospodárskej techniky sa dajú montovať podľa požiadaviek zákazníka. Stabilná konštrukcia pozostáva z obvodových oceľových panelov a strešných oblúkov prekrytých plachtou; zadné a bočné steny sa dajú doplniť protiprievanovými vzdušnými sieťkami. Všetky tieto technológie majú spoločného menovateľa - nepotrebujú stavebné povolenie.

Orba koňmi.
Hra konských svalov, hlasné pokriky furmanov, ukážky namáhavého orania - aj taká bola atmosféra na dňoch poľa. Skúsení oráči zo Slovenska a Českej republiky sa predviedli, aby ukázali svoju silu i fortieľ. Pre staršie generácie nostalgická spomienka na časy minulé, pre mladšie atrakcia. Kedysi však celkom bežná činnosť a životná nutnosť každého sedliaka na dedine. Keď nemal kone alebo aspoň kravy, nemal poorané a ostal bez úrody.
V duchu pravidiel Slovenskej spoločnosti pre orbu, spracovaných podľa pravidiel platných pre Majstrovstvá sveta v orbe sa posudzovalo celkovo dvanásť kritérií. Desať z nich ukazovalo na kvalitu orby a dve kritériá sa vzťahovali na dvojzáprah - ako ho furman ovládal, či ho kone poslúchali a ako boli sústrojné. Vlastná orba sa najskôr začala rozorávkou, na ktorej sa hodnotila úplnosť podrezania rastlín po celej dĺžke a šírke brázdy, čistota dna brázdy, vyrovnanosť odvalov a priamočiarosť. V ďalšej fáze rozhodca klasifikoval hrebenitosť oráčiny pri orbe do skladu, zapracovanie rastlinných zvyškov a priamočiarosť pri ukončení orby do rozkladu. Dôležitou súčasťou bodovania bolo zhodnotenie upravenosti furmana a čistoty postrojov dvojzáprahu, ako aj celkového dojmu z práce dvojzáprahu - súhra furmana a koní, ovládateľnosť a poslušnosť pri ovládaní. Oralo šesť oráčov so svojimi štvornohými pomocníkmi. Najlepšie sa pri orbe darilo Michalovi Meliškovi.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December