Vetis na Agrokomplexe - praktické ukážky

Kategória: Články Dátum: Hit: 1412

V chove hovädzieho dobytka sa počas roka vykonáva veľa zootechnických a veterinárnych úkonov.

V chove hovädzieho dobytka sa počas roka vykonáva veľa zootechnických a veterinárnych úkonov. K zvieratám treba individuálne pristupovať, fixovať ich, ošetrovať paznechty, vážiť či oddeľovať jedince od stáda. Za účelom ľahšieho a bezpečného zaobchádzania so stádom je preto vhodné používať manipulačné zariadenia.
Praktické ukážky manipulácie s dobytkom, ustajneným v moderných oceľových ohradách technológie Texas mohli vidieť návštevníci Agrokomplexu, ktorí zavítali do expozície mäsových plemien hovädzieho dobytka. Zástupcovia spoločnosti VETIS a ZCHMD (Zväzu chovateľov mäsového dobytka) priamo na výstavisku predviedli, aké možnosti táto mobilná technológia ustajnenia ponúka, ako sa s jednotlivými panelmi hradenia i so zvieratami dá jednoducho a pritom veľmi bezpečne manipulovať.
Technológia ohrád Texas je vhodná pre pastevný odchov dobytka, ale aj pre rôzne druhy hospodárskych zvierat.

Vyšetrenie plodnosti býka priamo na farme

Približne 20 percent býkov v prirodzenej plemenitbe má problémy s neplodnosťou. Riešením je vyšetrenie ich plodnosti priamo na farme.
Veterinárny lekár môže pomocou sondy odobrať spermie metódou elektrostimulácie a rýchlo a spoľahlivo ich vyhodnotiť na automatickom analyzátore. Ide o metódu, ktorá je už vo svete bežná. Býk je pri odbere bez stresu z nakladania či transportu, ostáva v domácom prostredí, na vlastnej farme, so svojou dobre známou fixačnou klietkou, donor je bez rizika zranenia, pričom celý proces odberu a fixácie býka trvá do 3 až 4 minút. Aj ukážku takéhoto odberu mohli vidieť návštevníci expozície živočíšnej výroby na Agrokomplexe 2018 v Nitre.

 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December