Váženie živých zvierat v teréne

Kategória: Články Dátum: Hit: 1407

Váhy pre živé zvieratá poskytujú výhody modernej technológie pre každého chovateľa zvierat.

Váhy TRU-TEST slúžia špeciálne na váženie živých zvierat. Pomocou ich interného softvéru možno odvážiť aj zvieratá v pohybe a môžu byť sprevádzkované na ľubovoľnom mieste.
Jedinečný softvér za pár sekúnd identifikuje presnú a stabilnú hmotnosť i nepokojných zvierat. Pre maximálnu presnosť sa meraná hmotnosť priebežne aktualizuje. Váhy sú inštalovateľné v priebehu niekoľkých minút. Na váženie treba len vhodné pevné miesto. Vážiace snímače možno osadiť pod vážiace rampy, klietky, fixačné alebo iné vážiace zariadenia.
Priechodné váženie je revolučným riešením, kde netreba zastavovať zviera. Znamená veľkú úsporu času aj tým, že prechádzajúce zviera vážiacou rampou systém identifikuje, odváži a automaticky zaznamená. Vážiť možno hovädzí dobytok vo fixačných a ošetrovacích klietkach či na vážiacich rampách, ale aj ošípané, teľatá, ovce a jahňatá v klietkach, triediacich boxoch, ale aj kone.

Potrebné zootechnické a veterinárne úkony možno bezpečne a ľahko vykonávať aj vďaka moderným mobilným oceľovým ohradám. Manipulačná a naháňacia súprava technológie ohrád Texas umožňuje ľahké zachádzanie so zvieratami pri zhromažďovaní, triedení stáda, nakladaní či kontrole ušných známok.
„Naháňacia brána zabezpečí bezpečnosť ľudí, ktorí manipulujú so zvieratami a tiež bezpečné nasmerovanie zvierat do uličky, kde sa môže robiť kontrolné váženie. Vážiaca platforma, ktorá je postavená na denzometroch medzi posuvnými bránami, má patentovaný systém váženia – identifikátor, ktorý nasníma zviera a veľmi presne a rýchlo bez námahy odváži aj pohybujúce sa zviera. Tzv. TRU TEST umožní získať korektné údaje za zlomky sekúnd a vyhodnotí hmotnosť zvierat. Stačí zobrať čítačku, ktorá sa pripojí kdekoľvek na farme. Údaje sa dajú preniesť do počítača a spracovať,“ vysvetlil Dušan Pukanec z firmy VETIS.

Tento systém už využívajú aj plemenári. Ak sú k dispozícii presné výsledky, možno sa vyhnúť chybám vyplývajúcim z nepresnosti obhliadky. Párením zvierat, ktoré dosiahli optimálne hmotnosti druhu a plemena sa tiež môžu zlepšiť ukazovatele súvisiace s reprodukciou. Ak poznáme hmotnosť, môžeme zabezpečiť efektívnejšie kŕmenie a prísun výživných látok. V prípade kúpy alebo predaja zvierat pomáha váženie pri určení najpresnejšej ceny.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December