V zime treba chrániť aj psov

Kategória: Články Dátum: Hit: 1675

Staráte sa o psíka počas studených mesiacov dostatočne? Verte, že aj štvornohí miláčikovia vnímajú zimu intenzívne.

Zdravie psíka počas studených mesiacov závisí vo veľkej miere od kvality stravy, ktorú mu servírujeme. Krmivo podávané v zime musí byť zložením výživnejšie než to v lete. Obsahovať musí väčšie množstvo bielkovín, tukov a sacharidov, ktoré zviera vyzbroja do nepriaznivého počasia. To platí najmä pre zvieratá chované vo vonkajšom prostredí.

Výživové látky obsiahnuté v granulovanom krmive zvyčajne psíkom postačia. Nie je bezpodmienečne nutné dopĺňať ich ďalšou stravou. Starším zvieratám je však niekedy vhodné podávať výživové doplnky. Výživná strava je obzvlášť dôležitá pre menšie a krátkosrsté plemená, ktoré v zime vydávajú viac energie na zahriatie organizmu.
Ak sa psom rozhodnete prihodiť nejakú dobrotu, robte to s mierou. Väčšie nekontrolované dávky môžu spôsobiť žalúdočné problémy. Pred jednorazovou porciou uprednostnite skôr viacero menších dávok.

Nechajte ho vybehať

Z pohľadu zdravotných rizík, dobre kŕmenému psovi nehrozí ochorenie v dôsledku zimy, ale z prechodu z teplého do studeného prostredia. Zviera sa musí aklimatizovať. Pocit tepla, ktoré stráca pri pobyte vonku musí nahradiť fyzickou aktivitou. Dbajte na to, aby sa psík okamžite prebehol. V opačnom prípade mu hrozí prechladnutie.
Zviera vyvádzajte trikrát denne. Minimálne dvakrát po pol hodine, raz od jednej do troch hodín. Ak vlastníte krátkosrsté plemeno, ktoré je citlivé na studené počasie, pokojne ho oblečte.
Medzi bežnými chovateľmi, ale aj odborníkmi sú zástancovia a aj odporcovia používania oblečenia pre psy. Pre vás je ale najdôležitejšie to, či sa pes cíti pohodlne. Ak sa trasie od zimy a trpí, neváhajte ho použiť. V prípade daždivého počasia môže poslúžiť aj pláštenka.
Po prechádzke psa čo najskôr vyzlečte a oblečenie osušte. Nenechajte ho ležať na studenej dlažbe. Spôsobiť si môže zápal močového mechúra. Zvieraťu v zime nezabudnite ošetrovať labky. Soľ na cestách ich štípe a vysúša povrch. Po každej vychádzke labky opláchnite a ošetrite vhodným prípravkom.

Ochorenia

Medzi najčastejšie ochorenia v zimnom období patrí prechladnutie horných a dolných dýchacích ciest a močového aparátu. Príznaky týchto problémov odhalíte pomerne ľahko – je to apatia, malý záujem o okolie, nechutenstvo a neochota k pohybu pri vychádzke. Špecifickejšie príznaky sú kašeľ, sťažené prehltávanie, zachrípnuté štekanie, nutkanie na močenie a pomočovanie sa.
Ich liečba si vyžaduje väčšinou nasadenie antibiotík.
Výnimkou v zime nie sú ani parazitózy, napr. larválna toxokaróza. Spôsobuje ju škrkavka psia a nebezpečná je hlavne preto, že sa prenáša aj na človeka. K jej výskytu dochádza nielen v teplých ročných obdobiach, ale aj počas teplých zím, ktoré sú u nás stále častejšie.
Nezabudnite preto psíka odčerviť. K obľúbeným patria napr. tablety s mäsovou príchuťou. Psy sa odčervujú tri- až štyrikrát ročne. V zime nie sú výnimočné ani zlomeniny. Vyhnite sa preto klzkému povrchu, kde by hrozili rôzne úrazy.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December