V čom robia noví chovatelia najviac chýb?

Kategória: Články Dátum: Hit: 1938
Každý nováčik v chove sliepok môže urobiť pár chýb. Dôležité je však poučiť sa z nich a ďalej ich neopakovať.

Časová náročnosť: Pri ručnom doplňovaní vody a krmiva, kedy vypustíte hydinu na pastvu, hodinu doplňujete, steliete, kydáte a umývate - to je potrebný čas na prácu. Večer zas všetku hydinu pochytať alebo naučiť zaliezť a zavrieť.

Výberu plemena by ste mali venovať skutočne dostatočnú pozornosť. Rozhodujúcim faktorom by pre vás malo byť, či chcete chovať čistokrvné plemeno alebo hybridy vyšľachtené na vysokú znášku.

Čistokrvná hydina: Z čistokrvnej hydiny sa na znášku hodia najviac ľahké a stredne ťažké plemená sliepky. Medzi najviac obľúbené plemena patria leghornky či vlašky. Nezabúdajte však, že všetky tieto plemená dobre lietajú, preto je nutné zaistiť im dostatočné oplotenie výbehu alebo zvoliť použitie krídlových sponiek.

Hybridy: Ide o nosnice, ktoré nepatria k určitému plemenu, ale vznikli krížením rôznych plemien za účelom vyšľachtiť sliepku s maximálnou znáškou vajec.

Vybavenie pre chov: Pokiaľ poskytnete sliepkam lepšie podmienky než hydinárne, odmenia sa vám kvalitnými vajcami. Kurín a výbeh je pre chov základom.

Kurín patrí medzi základné vybavenie chovu sliepok. Dbajte starostlivo na jeho veľkosť, ktorá sa odvíja od počtu sliepok a tiež na materiál, z ktorého bude vyrobený. Nesmiete zabudnúť ani na jeho vybavenie, do ktorého zariaďte trusník, hrady, znáškové hniezda a osvetlenie.

Výbeh: Pre hydinu je zásadný. Pre jednu sliepku by sme mali poskytnúť 20 – 30 m² výbehu. Trochu menej určite nevadí, ale kľúčové je, aby výbeh bol trávnatý a sliepky mali trávu k dispozícii od jari do zimy. Inak sa odporúčajú menšie zelené výbehy, ktoré je vhodné medzi sebou striedať. Sliepky sú v hrabaní veľmi zdatné a z väčšiny zelených plôch zakrátko urobia hlinený mlát.

Výber krmiva: Pri výbere krmiva robia chovatelia najväčšiu chybu. Pokiaľ si myslíte, že sliepkam budú stačiť zvyšky z kuchyne a sem tam hrsť nejakého obilia, ste na omyle. Mladé kuričky i nosnice potrebujú špeciálne kŕmne zmesi. Nie je nutné ich týmito zmesami kŕmiť trikrát denne, bohato postačí raz denne, najlepšie večer. Do jedálnička im zaraďte aj nejaké obilniny a vitamíny. Veľmi sa osvedčuje naklíčené obilie.

Parazity: Ak sliepky začnú chradnúť, hrebienky stratia jasnočervenú farbu, zastaví sa znáška a sliepky budú vyzerať bez života, ide o jasný dôkaz toho, že máte v kŕdli cudzopasníka. Ako sa proti týmto príživníkom brániť? Dôležitá je prevencia. Čas od času preto kontrolujte slepačí trus, celý kurín štyrikrát do roka vystriekajte prípravkom Bio Kill a nové sliepočky nechajte pár dní na samotke, aby sa zvyšok chovu od nich nenakazil, pokiaľ by boli infikované.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December