Užitočné kampbelky na vajcia a aj "do hrnca"

Kategória: Články Dátum: Hit: 1069

Kampbelky sú temperamentné a zháňavé kačice, zvlášť vhodné pre chov vo väčšom priestranstve. K ich prednostiam patrí rýchly rast, ranosť a dobrá zmäsilosť.

Kampbelky boli vyšľachtené v Anglicku ako znáškové plemeno, to znamená, že za rok znesú aj 200, niekedy až 400 vajec, každé s hmotnosťou okolo 70 g s belavou až zelenkastou škrupinou.
Sú veľmi zháňavé, každé ráno preskúmajú okolie v areáli a vyčistia ho od ulitníkov, chrobákov a dážďoviek. Zbierajú i obávané plzáky španielske (Arion lusitanicus), ktoré sa v posledných rokoch rozšírili do celej Európy a terorizujú naše rastlinné spoločenstvá.
Žerú i trávu a na rybníku sa živia žaburinkou, vodnou rastlinou bohatou na bielkoviny a vitamíny. Kvôli rastu a zmäsilosti sa dokrmujú šrotom a špeciálnymi granulami pre kačice.

Čo im prospieva?

Kampbelka je plemeno stredného telesného rámca s ľahším, podlhovastým, dobre osvaleným a vyššie neseným trupom. Má vznešenú, napoly vztýčenú postavu – koluje v nej totiž „krv“ divých, orpingtonských, ruánskych kačíc a indických bežcov.
Hmotnosť dospelého káčera sa pohybuje okolo 2 – 2,6 kilogramu, dospelej kačice 1,6 – 2,2 kg. Všeobecne uznávané a obľúbené je khaki a biele sfarbenie. Káčer sa od kačice v dospelosti líši, ale skúsený chovateľ dokáže rozlíšiť pohlavie už u vyliahnutých mláďat podľa farby zobáku a behákov, ale tiež podľa tvaru hlavy.

Kampbelky sú živého temperamentu, ale nie plaché, dajú sa dokonca skrotiť. Pre malochov sa odporúča chovať na jedného káčera 3 až 4 kačice. Chovným kačiciam prospieva veľký výbeh a aspoň menšia vodná plocha.
Nenáročnosť, otužilosť a dobrý zdravotný stav kampbeliek zrejme súvisí i s tým, že netrpia ochorením kačíc, takzvanými žabkami (mladým kačiciam sa vytvorí pri koreni jazyka bulka, ktorá bráni prijímať potravu, a pokiaľ nie je chirurgicky odstránená, káčatá hynú). Pre zdravie a dobrú kondíciu je vhodné pridávať do kŕmenia vitamíny a stopové prvky a tiež ich pravidelne odčervovať.

Kačice znášajú od polovice januára a nesú do augusta, kedy začnú pŕchnuť. Majú zachovaný pud sedenia na vajciach a vodenia káčat. Liahnivosť je 85 %. Káčatá sa vyliahnu za 27 až 28 dní.
Prvé týždne žijú v odchovni s matkou, ktorá sa o nich dobre stará a podľa počasia sa spoločne vypúšťajú do výbehu. Kačka ich vodí takmer celý rok a znášať začne opäť v januári.
V 10. týždni sa už káčatá môžu porážať, to prvýkrát pŕchnu a perie možno dobre šklbať. V tom čase váži káčer vyše 2 kg. Odporúča sa kŕmiť ich obilným šrotom, nadrobno nasekanou trávou a granulovanou zmesou pre káčatá.

Dôležitá je tiež čerstvá voda, ktorú treba nalievať do nízkych misiek (vhodné sú hlinené misky pod kvetináče), aby sa káčatká neutopili. Kačice možno porážať po prvom mraze, pretože sa potom ľahko šklbú.
Mäso kampbeliek je veľmi chutné, na pekáči sa nespeká a nie je mastné ako u iných kačacích plemien.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December