Urobte si kvalitný kompost z dážďoviek

Kategória: Články Dátum: Hit: 3081

Ak si kúpite kalifornské dážďovky, získate užitočných domácich pomocníkov, ktorí zmenia takmer všetky zvyšky z vašej kuchyne na vynikajúci kompost a tekuté hnojivo.

Celý proces premeny sa odohráva v špeciálnom kompostéri, ktorý pri správnej starostlivosti nezapácha, ale naopak, príjemne vonia vlhkou zeminou.
Dážďovky premieňajú odpad z kuchyne i zo záhrady rýchlo a ochotne. Ich chov nie je náročný, má veľa výhod a tiež rôznych podôb. Najväčšou výhodou je potreba malého priestoru. Preto môžeme kompostovať v debničkách a iných malých zásobníkoch aj na terase, balkóne či v pivnici. Používa sa dážďovka hnojná (Eisenia foetida) žijúca vo vrchných vrstvách odumierajúcej vegetácie, v kopách kompostu a hnoji, alebo druhy Eisenia andrei a Lumbricus rubellus, ktoré možno zakúpiť od chovateľov (inzeráty v záhradkárskych časopisoch) pod rôznymi obchodnými názvami (napríklad kalifornské dážďovky).
Dážďovku hnojnú rozpoznáme podľa toho, že je jemne pásikavá so žltými a tmavými červenohnedými prúžkami. Optimálna teplota pre ich chov je 18 až 25 °C. U nás najbežnejšej dážďovke obyčajnej (Lumbicus terrestris) by sa v domácnosti veľmi nedarilo, pretože vyžaduje iné životné podmienky.

Kompostovanie

Potrebujeme vhodnú nádobu z pevného nepriehľadného materiálu (dážďovky neznášajú svetlo) s priliehavým vekom (chráni pre vysúšaním a vínnymi muškami) s prevzdušňovacími otvormi na stenách a drenážnymi otvormi na dne nádoby (odvod prebytočnej vody).
Rozmery nádoby treba dodržať v pomere 1 : 2 : 3 (výška : šírka : dĺžka), pretože aktivita dážďoviek závisí od plochy povrchu. Môže byť vyrobená z dreva alebo z plastu. Drevo má dobré izolačné vlastnosti, no postupne začne prehnívať. Plastové nádoby sú odolnejšie a lepšie sa čistia.
Nádobu môžeme umiestniť na chodbu, balkón (pokiaľ nemrzne), do garáže, dielne či pivnice. Nesmie však byť na priamom slnku. Pod nádobu je vhodné dať misku na zachytávanie odtekajúcej prebytočnej vlhkosti. Ak chcete kompostovať na záhrade bez použitia nádoby, len na voľne uloženej kope, nezabudnite na spodnú stranu kopy umiestniť pletivo, ktoré zamedzí krtom a hrabošom v prístupe k dážďovkám.
Celková plocha nádoby je daná množstvom odpadu. Týždenne na 1 kilogram odpadu potrebujeme okolo 0,2 m² plochy. Podstielka slúži na udržanie vlhkosti a ako „domov“ pre dážďovky; možno použiť hlinu, staré lístie, trávu, slamu, hobliny alebo navlhčený roztrhaný novinový papier.

Čo chutí dážďovkám?

Vhodnou potravou pre dážďovky je rastlinný odpad – šupky a zvyšky z ovocia a zeleniny, zvyšky pečiva, vylúhovaný čaj, a to aj v nálevových sáčkoch, kávová usadenina, rozdrvené škrupiny z vajec, tráva, lístie, hobliny, piliny.
Nevhodnou potravou sú kosti, mäso, ryby, mliečne výrobky a zvyšky mastných jedál. Vyhýbame sa aj zvyškom s vyšším obsahom soli a zvyškom potravín kontaminovaných chemickými postrekmi (šupky z citrusových plodov).
Potravu postupne zahrabávame na rôzne miesta do podstielky, a to tak, aby bola vždy zakrytá. Odpad, ktorý trčí z podstielky alebo je veľmi veľký, môže začať zapáchať a plesnivieť. Plesnivé časti treba z kompostu odstrániť.
Pri dostatku potravy a miesta sa dážďovky rýchlo množia, a naopak, pri nedostatku ich množenie prestáva. Takto prirodzenou cestou regulujú početnosť svojej populácie. Pre začiatočníkov je preto vhodné začať s kompostovaním menších množstiev biologicky rozložiteľného odpadu.

Ako používať kompost?

Kompost možno použiť hlavne v pevnom stave aplikáciou priamo na povrch pôdy, resp. ku koreňom rastlín, prípadne ho môžeme zmiešať s pôdou v pomere 1 diel kompostu a 3 diely pôdy.
Na prihnojovanie kvetov a zeleninových kultúr počas vegetácie možno použiť aj výluh z kompostu, a to v pomere 60 gramov kompostu na 1 liter vody; zmes po rozmiešaní necháme 24 hodín lúhovať a získaný roztok použijeme na zálievku. Podobný roztok z 10 gramov kompostu na liter vody sa môže použiť na hydroponické pestovanie; roztok treba vymeniť každých 20 dní. V ovocinárstve sa veľmi dobre uplatňuje pri presádzaní stromov, kde sa pridáva do jamy ku koreňom.

Vermikompostovaním získame kvalitné hnojivo do záhrady, ušetríme finančné prostriedky za nákup hnojív, resp. v prípade množstevného zberu odpadov aj poplatky za odvoz odpadov a znížime množstvo produkovaného odpadu. Pomôžeme tak životnému prostrediu a aj svojmu zdraviu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December