Tradície slovenského vidieka

Kategória: Články Dátum: Hit: 547

Tradičnú výstavu Agrokomplex v Nitre v dňoch 19. až 22. augusta nahradila kvôli pandemickej situácii menšia prezentačná výstava „Tradície slovenského vidieka“.

V obmedzenom počte boli vystavené všetky druhy hospodárskych zvierat. Ich hradenie a ustajnenie zabezpečila spoločnosť VETIS, ktorú návštevníci mohli nájsť v zadnej sekcii výstaviska, venovanej živočíšnej výrobe. Tí, ktorí mali záujem o poradenstvo a konzultácie, mohli do stánku VETIS-u zavítať a odborníci im poskytli konzultácie i cenné rady.

Táto obchodná firma nesporne patrí medzi stálice, ktoré sa zaoberajú chovateľským a veterinárnym sortimentom na Slovensku. Jej snahou nie je iba obyčajný predaj množstva výrobkov od svetových i domácich výrobcov, ale zákazníkom ponúkať aj niečo navyše – pridanú hodnotu – kvalitné poradenstvo, servis a služby.

Ako uviedol v súvislosti s hradením zvierat skúsený odborník MVDr. Dušan Pukanec z firmy VETIS, kovové ohrady sú veľmi variabilné. Zostavujú sa z jednotlivých panelov, ktoré ponúkajú možnosti kombinácie alebo rozšírenia ohradenej plochy.
Hradenie tak „rastie s chovom“, pretože jednotlivé panely možno dokupovať zvlášť a vzájomne ich kombinovať a skladať, podľa požiadaviek zákazníka a podľa potrieb jednotlivých druhov zvierat.

Technológia ohrád TEXAS je mobilné oceľové hradenie, umožňujúce ľahkú manipuláciu a prácu so zvieratami pri zhromažďovaní, triedení, nakladaní či pri veterinárnych zákrokoch. Tieto zariadenia významne zvyšujú úroveň ochrany zdravia a bezpečnosti ľudí a zvierat. Jednotlivé diely možno využívať pri každodennej práci so zvieratami, či už pre stavbu kompletného hradenia, alebo ako jednotlivé plotové diely a výplne do stajní, uličiek či pastevných prístreškov.
Sú ľahké pri manipulácii, prenosné a zároveň bezpečné a pevné pri práci so zvieratami. „Takéto zariadenie by mali mať po ruke ako začínajúci, tak aj profesionálni chovatelia. Po použití možno panely jednoducho demontovať a uskladniť. Čo je však dôležité, použitie ohradných panelov je bezpečné ako pre zvieratá, tak i pre chovateľov, minimalizuje zranenia zvierat a nedochádza tak k stresovým situáciám.“ konštatoval Dušan Pukanec.

Firma VETIS má vo svojej ponuke aj rôzne alternatívy drevených ohrád z agátového dreva i elektrické oplôtky na ochranu stáda pred šelmami, na zabezpečenie fariem či včelínov.


Prezentácia chovateľských zväzov

Na výstave v Nitre prezentoval Zväz chovateľov mäsového dobytka na Slovensku – družstvo intenzívne mäsové plemená – charolais a limousine, mäsový simentál a hobby plemeno – dexter.
Zväz chovateľov slovenského strakatého dobytka – družstvo v spolupráci s PD Kozárovce zabezpečil ukážku mladých zvierat nášho národného – slovenského strakatého plemena s kombinovanou úžitkovosťou. Zväz chovateľov pinzgauského dobytka na Slovensku prezentoval jalovice z PD Spišské Bystré.
Slovenská holsteinská asociácia vystavila holsteinské jalovice z PD „Radošinka“ Veľké Ripňany v červenej i čiernej farbe. Aj kvôli situácii s africkým morom ošípaných prezentoval Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku – družstvo len pár zvierat - PD Sokolce a spoločnosť Chovmat F.U., s. r. o. predstavili finálne hybridy ošípaných.
Nechýbal ani Zväz chovateľov koní na Slovensku – Ing. Katarína Žiaková, Bzince pod Javorinou prezentovala kobylky a žriebä plemena furioso a slovenský športový pony.
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku – družstvo predstavil tradičné slovenské plemená – zošľachtená valaška, cigája, nové uznané plemeno slovenská dojná ovca, mliekové plemená ako lacaune, vlnovo-mäsové ile de france i mäsové plemená oviec – berrichon du cher či texel. Nechýbali biela koza krátkosrstá či búrska koza. Slovenský zväz chovateľov prišiel na Agrokomplex s ukážkou drobnochovu sliepok, husí, moriek, prepelíc, králikov a holubov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December