Teddy - malý "aristokrat" medzi králikmi

Kategória: Články Dátum: Hit: 541

Teddy (v anglickom preklade – medvedík) bol cielene šľachtený ako rodinný maznáčik. O milú povahu a „ľúbivý“ vzhľad Teddy králička sa zaslúžili najmä chovatelia v Nemecku a Holandsku krížením angorských, líščích a farebných zakrpatených králikov.

Teddy králiky majú veľmi hustú, jemnú a dlhú srsť, preto je potrebné pravidelné česanie. Ak nezanedbáte starostlivosť o srsť a králika češete dva- až trikrát do týždňa, nie je s plstnatením žiadny problém. Väčšina králikov má česanie rado, čo svojim chovateľom dajú na vedomie uvelebením sa v náručí.
Srsť je jedno- a viacfarebná, prípustné sú všetky farby. Dôležité je, aby bola rovnako dlhá po celom tele. Teddy je mladé plemeno, neustálené a zatiaľ oficiálne neuznané. Nemecký vzorník u dospelých zvierat odporúča hmotnosť 800 – 1 700 g a dĺžku uší 5 – 6,3 cm.

Prítulný spoločník

Teddy je inteligentný a spoločenský tvor. Ak sa mu dostane potrebná opatera a pozornosť, odmení sa veľkým priateľstvom a náklonnosťou. Socializovaný králik veľmi dobre pozná svojho pána a k cudzím ľuďom je veľmi nedôverčivý a plachý.
Ide o jemné a pokojné zviera maznavej povahy, a tak sa hodí k deťom i k starým ľuďom. Nezáleží na tom, či to bude samček alebo samička.
Otázkou je, či sa nebude nudiť a vyvádzať neplechy, ak bude doma sám. Kvôli samote odporúčajú niektorí chovatelia zaobstarať si dvoch králikov. Najvhodnejšie sú dve sestry z jedného vrhu, alebo vykastrovaný samček so samičkou. Tieto kombinácie sú zárukou, že sa nebudú rodiť mláďatá, ale hlavne nebude nutné riešiť spory a súboje.
Potrebná je aspoň metrová klietka, jasličky na seno, napájačka s vodou, miska na kŕmne granule pre zakrslé králičky a toaleta. Dôležitý je výber podstielky, v súčasnosti prevažujú prírodné materiály vo forme drevených peletiek (mnohí chovatelia používajú v klietkach i rošty). Peletky, kvalitné seno a granule možno bez problémov zakúpiť v každom špecializovanom obchode.

Jedálny lístok a starostlivosť

Králikom možno stravu prilepšiť zeleninou a ovocím. Podávajú sa im aj vetvičky ovocných stromov a tvrdý chlieb, aby si brúsili zúbky. Začínajúci chovateľ musí počítať tiež s finančnou čiastkou za veterinárne ošetrenie, pretože zvieratká sa musia pravidelne očkovať proti králičiemu moru a myxomatóze a liečiť proti kokcidióze.
Správna výživa a veterinárna starostlivosť majú veľký vplyv na zdravie teddíkov, ktorí sa môžu dožiť až desať rokov.
Zakrpateného teddy králika by mal záujemca zasadne kupovať u chovateľa. Len tak bude mať záruku, že po čase z neho nevyrastie trojkilogramový králik. Môže si prehliadnuť jeho rodičov i súrodencov a získať rady, ako sa o nového kamaráta starať. Niektorí chovatelia dokonca s králikom predajú kupujúcemu tzv. výpis predkov (pretože plemeno nie je oficiálne uznané a registrované).
Na Slovensku je zatiaľ kvalitných teddy králikov veľmi málo, ale aj u nás sa začína vytvárať Klub priateľov teddy na Slovensku, do ktorého vstupujú jednotlivé chovné stanice a pomocou tohto klubu by sa plemenné znaky u teddy králikov mali skvalitniť.

Teddy králik je malý aristokrat medzi králikmi. Nie, že by bol namyslený či odmeraný, skôr naopak, v jeho telíčku bije „veľké srdce“. Srsť ich robí skutočne jedinečnými – je dlhá, hebká a králikovi dodáva vzhľad malého macka, tak vzniklo aj jeho pomenovanie – Teddy. Plemeno vzniklo pravdepodobne krížením plemien králikov – levíka, trpasličích farebných, trpasličích líšok a angorských králikov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December