Teddy králiky - pomocníci v zooterapii

Kategória: Články Dátum: Hit: 1004

Ak je reč o zooterapii, väčšinu ľudí napadne využívanie psov alebo koní pre rôzne druhy rehabilitácií, ale len málo sa vie o králikoch. Pritom aj tieto malé štvornohé chlpáče dokážu byť veľmi užitočnými pomocníkmi pri rozvoji sociálnych zručností, ako aj pri terapii a vzdelávaní.

Podporné a rehabilitačné pôsobenie malých cicavcov, a to najmä mini králikov – zakrslého králíka či teddy barančeka sa pomerne rýchle rozširuje. Značnou výhodou týchto malých zvierat je to, že si ich možno ľahko bez veľkých finančných nákladov zaobstarať. 
Nie sú náročné na priestor a ani na výživu. V zooterapii sa môžu uplatňovať najmä ako doplňujúci prostriedok ku canisterapii či hipoterapii.

Ako pomáhajú králiky pri zooterapii?

Pre deti s hendikepom sú dôležité interaktívne situácie, teda bezprostredný kontakt so živým zvieratkom, ktoré reaguje na ich dotykové, pohybové i slovné podnety. Deti sa pritom ľahšie dokážu naučiť nové slová, rozvíjať a upevňovať slovník. Zdokonaľujú sa v jemnej i hrubej motorike, napríklad česaním, maľovaním, modelovaním, resp. hopkaním podobne ako králiček, lezením za poskakujúcim ušiakom.
Zdokonaľujú sa v priestorovej orientácii. Zlepšujú si rečové schopnosti – rozprávajú sa o králikovi, popisujú obrázky. Učia sa starať o malé stvorenia a pritom si cibria cit pri správnom hladení, dvíhaní či držaní králika. Pri hre s králikom dostáva v ich mysli konkrétny obsah pojem zodpovednosť – zvieratko predsa musí dostať napiť, najesť, musí sa mu čistiť klietka i záchod. Avšak pre hladký priebeh takého pôsobenia treba zviera náležite pripraviť už od narodenia.

Teddy králik

Teddy králik je malý aristokrat medzi králikmi. Nie, že by bol namyslený či odmeraný, skôr naopak, v jeho telíčku bije „veľké srdce“. Srsť ich robí skutočne jedinečnými – je dlhá, hebká a králičkovi dodáva vzhľad malého macka, tak vzniklo aj jeho pomenovanie – Teddy.
V súčasnosti plemeno nie je oficiálne uznané v žiadnej krajine a ani nie je príliš rozšírené. Trpasličí teddy pochádza zo západnej Európy a prví teddíci k nám boli dovezení hlavne z Česka, kde boli importovaní z nemeckých, holandských a belgických chovateľských staníc. Plemeno vzniklo pravdepodobne krížením plemien králikov – levíka, trpasličích farebných, trpasličích líšok a angorských králikov. Niektorí chovatelia sa usilujú o to, aby bolo plemeno oficiálne uznané.
U nás je kvalitných teddy králikov zatiaľ málo, ale vytvára sa Klub priateľov teddy na Slovensku, do ktorého vstupujú jednotlivé chovné stanice a pomocou tohto klubu by sa plemenné znaky u teddy králikov mali skvalitniť. Teddy králik je inteligentný a spoločenský tvor. Ak sa mu dostane potrebná starostlivosť a pozornosť, odmení sa priateľstvom a náklonnosťou. Socializovaný králik veľmi dobre pozná svojho pána a k cudzím ľuďom je veľmi nedôverčivý a plachý.
Teddy má veľmi hustú, jemnú a dlhú srsť, preto je potrebné jej pravidelné česanie. Ak sa nezanedbá starostlivosť o srsť (česanie 2– až 3-krát do týždňa), nie je s plstnatením žiadny problém. Pri dobrej starostlivosti sa môže dožiť 8 až 12 rokov.
Najlepšie je, keď teddy býva v klietke dlhej jeden meter a viac, ale môže bývať aj vonku v dostatočne zateplených priestoroch. V klietke by mal mať aj záchodík, ktorý je dobré každý deň vyprázdniť, denne potrebuje seno a vodu, dvakrát denne mu treba dať trošku kŕmnej zmesi alebo granúl pre trpasličie plemená a potrebuje aj vitamíny, hlavne zo šťavnatého krmiva ako sú mrkva, petržlen či jabĺčko.
Králiky sa musia pravidelne očkovať proti moru a myxomatóze a preliečovať proti zákernej chorobe kokcidióze. Hmotnosť teddy králika s krátkymi uškami sa pohybuje od 800 do 1 700g. Ideálne je, ak samička váži viac ako 1 200 g, pretože príliš malé samičky môžu mať problém pri odchove mláďat. O srsti platí: čím hustejšia, tým lepšia. Mala by byť po celom tele rovnako dlhá. Prípustné sú všetky farby. Ideálna dĺžka uší sa pohybuje od 5 do 6,2 cm. Majú byť pekne zaoblené a osrstené. 

Teddy baran

Teddy baranček je trošku väčší, pokojnejší a maznavejší než teddy králik. Jeho srsť je nádherne jemná a mala by byť ľahko udržiavateľná. Tento králik, vďaka klesnutým uškám a dlhej srsti, ktorá by mala byť všade rovnakej dĺžky, teda aj na hlave, pripomína malého psíka. Pri dospelých jedincoch je vhodné „šticu“ prichytávať gumkou alebo sponkou, inak sa môže stať, že zvieratko bude narážať do vecí, prípadne mu začnú silnejšie tiecť očká, ako dôsledok dráždenia očí chlpmi.
Tieto králiky dosahujú hmotnosť od 1 500 do 2 000 g, ale vďaka bohatej srsti vyzerajú podstatne väčšie ako v skutočnosti sú. Teddy baran, ronako ako krátkouchý teddy, nie je zatiaľ uznané plemeno.
K charakteristike barana patrí tzv. korunka. U srsti platí, že čím dlhšia a hustejšia, tým lepšie. Teddy baranček je známy svojou pohodovou a miernou povahou. Je výborný spoločník – milý, prítulný a rád vyhľadáva ľudskú spoločnosť.

Kúpa králika

Ak chovateľ chcel v minulosti kúpiť domáceho miláčika, musel zamieriť do niektorého zo špecializovaných chovateľských obchodov, alebo sledovať riadkovú inzerciu v dennej tlači. Ďalšou z možností bola návšteva chovateľských búrz, kde sa stretávajú chovatelia s cieľom kúpiť alebo predať svojich zverencov.
S rozvojom informačných technológií a internetu sa čiastočne zmenil aj spôsob nákupu zvierat. Dnes si záujemca o zviera môže pozrieť ponuky z pohodlia domova aj na niektorom z internetových inzertných portálov. Medzi najviac využívané a najefektívnejšie patria špecializované inzercie zvierat.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December