Technológia ohrád TEXAS

Kategória: Články Dátum: Hit: 654

Technológia ohrád TEXAS je vhodná pre pastevný odchov hovädzieho dobytka, ale aj pre ďalšie druhy hospodárskych zvierat.

Ide o manipulačnú a naháňaciu súpravu, ktorá umožňuje jednoduché a bezpečné zaobchádzanie so zvieratami pri zhromažďovaní, triedení stáda, nakladaní, kontrole ušných známok, alebo pri rôznych veterinárnych a zootechnických zákrokoch.

„Naháňacia brána zabezpečí bezpečnosť ľudí, ktorí manipulujú so zvieratami a tiež bezpečné nasmerovanie zvierat do uličky, kde sa môže robiť kontrolné váženie. Vážiaca platforma má patentovaný systém váženia, ktorý nasníma zviera a veľmi presne a rýchlo bez námahy odváži aj pohybujúce sa zviera. Tzv. TRU TEST umožní získať korektné údaje za zlomky sekúnd,“ vysvetlil skúsený odborník MVDr. Dušan Pukanec z firmy VETIS.

Podľa jeho slov, kovové ohrady sú veľmi variabilné. Zostavujú sa z jednotlivých panelov, ktoré ponúkajú možnosti kombinácie alebo rozšírenia ohradenej plochy. Hradenie tak „rastie s chovom“, pretože jednotlivé panely možno dokupovať zvlášť a vzájomne ich kombinovať a skladať, podľa požiadaviek zákazníka a podľa potrieb jednotlivých druhov zvierat.

Chovatelia sú podľa odborníka povinní vytvárať technické zabezpečenie pre bezpečné narábanie so zvieratami. Za účelom ľahšej a bezpečnejšej manipulácie so stádom je nanajvýš vhodné vybudovať buď stabilné alebo mobilné manipulačné zariadenie, prípadne kombináciu týchto zariadení. Systémy triediacich priestorov, naháňacích uličiek s fixačnou klietkou šetria čas, potrebu ľudskej práce a teda náklady na vykonanie potrebných opatrení, avšak v neposlednom rade významne zvyšujú úroveň ochrany zdravia ľudí a zvierat.

„Kto začne chovať zvieratá a nemá takýto zabezpečovací systém, je hazardér. Hazarduje so svojim zdravím i so zdravím svojich najbližších,“ zdôraznil odborník.

Firma VETIS má vo svojej ponuke aj rôzne alternatívy drevených ohrád z agátového dreva i elektrické oplôtky na ochranu stáda pred šelmami, na zabezpečenie fariem či včelínov.

„Agát je naša stredoeurópska drevina a má extrémne dlhú životnosť. Je tvrdý, húževnatý a v našich podmienkach vydrží dlho. Stabilné drevené ohrady možno v prípade potreby pokojne kombinovať aj s mobilným oceľovým hradením. Ohrady musia byť na patričnej úrovni, nielen zo stavebného hľadiska, ale tiež z logiky usporiadania pre manipuláciu a presuny zvierat. Narábanie so zvieratami by malo byť rýchle, pokojné, nenásilné a vysoko profesionálne. Neprofesionálna práca je nebezpečná. Chovatelia musia rešpektovať zákonitosti stáda a nedopustiť, aby došlo k stretu zvierat a ľudí,“ podotkol Duša Pukanec.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December