Systém mobilného hradenia pre ovce

Kategória: Články Dátum: Hit: 1089

Spoločnosť VETIS predstavila na Agrokomplexe kompletnú manipulačnú zostavu pre prácu s ovcami, tzv. systém mobilného hradenia pre ovce.

Návštevníci, ktorí zavítali do expozície Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, mohli vidieť, aké možnosti táto mobilná technológia hradenia ponúka, ako sa s jednotlivými panelmi dá jednoducho a pritom bezpečne manipulovať. K jednotlivým zvieratám sa môže pristupovať individuálne, pričom dôležitá je ich správna fixácia.

Systém mobilného hradenia pre ovce umožňuje jednoduché zaobchádzanie pri zhromažďovaní, triedení stáda, nakladaní, kontrole ušných známok a pri ďalších rôznych zootechnických a veterinárnych zákrokoch.
„Pohyblivá triediaca brána zabezpečí bezpečnosť ľudí, ktorí manipulujú so zvieratami a tiež ich bezpečné nasmerovanie do uličky. Ovce vstupujú do ohrady podľa potreby, mobilná brána sa nastaví podľa toho, kam chceme, aby sa dostali a privrie sa. Vojdú do manipulačnej uličky a podľa druhu práce sú zaradené jednotlivé panely. Stačí jednoduchá ulička, kde sa ovce môžu vakcinovať, číslovať, odčervovať, ale aj vážiť,“ vysvetlil MVDr. Duša Pukanec.
Bránku možno dômyselne ovládať – ovce prejdú do bazéna na kúpanie, v ktorom je roztok na ošetrovanie paznechtov. Tam sú nútené šliapať v dezinfekčnom kúpeli. Následne vojdú do klietky, kde podľa potreby možno ovcu otočiť nohami hore, ošetriť jej paznechty a následne vrátiť naspäť a vypustiť von.

Jednotlivé panely sú veľmi variabilné, ponúkajú možnosti kombinácií alebo rozšírení ohradenej plochy. Hradenie tak „rastie s chovom“, pretože jednotlivé dielce možno dokupovať zvlášť a vzájomne ich kombinovať a skladať, podľa požiadaviek zákazníka a podľa potrieb zvierat.

Systém mobilného hradenia je medzi chovateľmi veľmi obľúbený, pretože nesmierne uľahčuje prácu so zvieratami.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December