Suchý mráz je lepší ako vlhko

Kategória: Články Dátum: Hit: 2713

Podmienky ustajnenia zvierat sú v tomto období veľmi dôležité.

Hydina

Dbáme na to, aby podstielka bola suchá a sliepky neboli vystavené prievanu a ostrému vetru. Keďže sliepky sa viac zdržujú v kuríne, je vhodné postarať sa im o zábavu a tým predísť kanibalizmu. Stačí rozhodiť časť zrnín do podstielky, aby si ich hrabaním museli hľadať; jablká a kŕmnu mrkvu podávať vcelku a buľvu kŕmnej repy nestrúhať, ale zavesiť.
Podávanie šťavnatého krmiva je v zime dôležité. Voda v napájačkách totiž môže zamŕzať. Pri mínusových teplotách je vhodné hydinu z kurína nepúšťať, ale pozor na zvýšenú vzdušnú vlhkosť v uzavretom priestore. Aj slepačí výdych obsahuje nezanedbateľné množstvo vodnej pary - nezabúdajme preto vetrať. Pri vonkajších teplotách klesajúcich pod nulu je vhodné sliepkam namazať laloky a listové hrebene vazelínou, napríklad modrou indulonou či obyčajným sadlom. Hydina si pri napájaní laloky máča a tie potom ľahko omŕzajú. Na omŕzanie je náchylný i hrebeň. Pri omrznutom hrebeni sliepky dočasne zastavujú znášku a kohúty sa stávajú neplodnými, a to až do času, než im tkanivo postihnuté nekrózou odpadne a rana sa zahojí. Na premastenú kožu sa voda nelepí.
Vodná hydina zimu znáša lepšie, ale aj ona potrebuje nocľah chránený pred vetrom a suchú podstielku. V starých stajniach sú zväčša pod stropom prieduchy. Je dobré ich udržovať voľné a čisté. Slúžia k prirodzenej ventilácii vzduchu v uzavretej maštali a sú dostatočne vysoko, aby neškodili ustajneným zvieratám prievanom. Radšej suchý mráz, než vlhké „teplo“.

Prasiatka

Keďže prasiatka najlepšie naberajú na hmotnosti pri teplotách okolo 13 °C, logika velí - chlievik zatepliť. Lenže i ošípaným vadí vlhko. Ako od nôh, tak aj vysoká vzdušná vlhkosť. Vadí im tiež prievan, nie mrazivé dni. Aj biele domáce prasa chované celoročne vonku, len s možnosťou úkrytu pod prístreškom, sa na jeseň klesajúcim teplotám prispôsobí. Musíme počítať s tým, že bude mať nižšie prírastky. Predsa len, stará sedliacka pravda hovorí, že za mrazov kŕmime hlavne zimu.
Zabezpečiť treba kopu slamy (pokojne i lístie), aby sa malo kam zahrabať pred zaspatím, pravidelne mu čistiť kaliaci kút, aby malo stále suchú podlahu, musíme ho kŕmiť radšej častejšie a redšou vlažnou kašou. Ešte pohodiť do podstielky pár kukuričných klasov, kúsky repy, aby si mohlo zaryť a zabaviť sa hľadaním pochúťok.

Králiky

Králikom nevadia mrazivé teploty. Vadí im vlhko a prievan. Ušiaky by mali mať v kotercoch dostatok suchej podstielky, do ktorej sa v dobe poklesu teploty môžu zahrabať. Samozrejme potrebujú dostatok kvalitného sena a zrniny. Premrznuté šťavnaté krmivo pre nich nie je vhodné. Jablká, repu alebo mrkvu podávame v množstve, ktoré hneď skonzumujú, a vody im nalievam menej, ale častejšie. Nezabúdame na vetvičky k ohryzu. 
 
 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December