Starostlivosť o elektrický ohradník

Kategória: Články Dátum: Hit: 3404

Ak sa chystáte umiestniť elektrický ohradníik na svoj pozemok, treba vedieť, ako sa o neho starať.

Jeden z dôvodov, prečo ohradník v zime alebo v lete občas nefunguje, je účinok chladného, alebo naopak horúceho vzduchu na elektrické oplotenie. Ako teploty klesajú – stúpajú, kov ohradníka sa bude sťahovať – naťahovať, čo zvyšuje napätie medzi stĺpikmi.
Pokiaľ bolo napätie ohradníka spočiatku nastavené príliš tesne, mohli by ho výkyvy teplôt poškodiť, prípadne i izolátory, a dokonca by mohlo dôjsť k prasknutiu všetkých pások i vodičov. Pred zimou i letom je teda potrebné urobiť isté opatrenia a na počasie pripraviť ako hospodárske zvieratá, tak aj ohradník, ktorý ich má chrániť.

Aké problémy môžu s ohradníkom v chladnom počasí nastať a ako ich rýchlo vyriešiť?

Stromy a kry: Počas prechádzky okolo plotu nájdite všetky stromy, ktoré by sa na ohradník mohli zrútiť. Tiež skontrolujte, či by sa kríkov alebo stromy mohli dotýkať ohradníka. Urobte vhodné opatrenia k odstráneniu tejto vegetácie.

Ľad a sneh: Ľad a sneh vždy narušia obvody ohradníka. Pokiaľ hneď na začiatku zvolíte správne uzemňovacie tyče, môžete problém odstrániť na počiatku. Tyče umiestnite v mieste, kde môžete očakávať menej snehového pokrytia, napr. na záveternej strane stodoly či pod stromom. Táto ochrana minimalizuje pravdepodobnosť, že mráz prenikne až do hĺbky tyče. Najlepší materiál je oceľ, ktorá nekoroduje a nehrdzavie.

Námraza: Veľká námraza znamená i jej mechanické odstránenie. Použiť môžete napr. kovové škrabky. Pozor si dajte na použitie plastových tyčiek; plast má totiž tendenciu krehnúť a v zime to ohradník pocíti najviac. Nikdy ale neotáčajte vodič okolo izolátora, zásadne ho vždy preťahujte skrz.

Viditelnosť: Ako isto viete, elektrický ohradník je najmä psychologická bariéra. Je dôležité, aby ste udržovali túto ilúziu so svojimi zvieratami a držali ich tak v medziach pastvín, aj pokiaľ ohradník v zime stratí svoju silu. S ohľadom na to udržujte vzhľad ohradníka tak, aby bol videný jeho koniec i začiatok. Je teda nutné, aby bol i v prípade fujavice dostatočne viditeľný.

Leto a slnko
Nadmerná vegetácia rastúca hneď vedľa ohradníka je totiž plná vody, je teda celkom vodivá. Pokiaľ dorastie do rovnakej výšky ako je oplotenie, začne sa jej plot dotýkať a ohradník tak nebude plniť svoju funkciu na sto percent. Ako to v lete, kedy je slnko najvyššie a keď občas spŕchne a tráva rastie pred očami, dosiahnete najlepšie?

Nabíjačka: V ideálnom prípade by majitelia plotu a chovatelia zvierat mali udržovať hranice oplotenia bez buriny a iných travín. To však nie je vždy ľahké, najmä na veľkých pastvinách, preto je dobré investovať nejaké financie do nabíjačky, ktorá je dostatočne silná, aby udržala ohradník i napriek vegetácii plne funkčný.

Údržba trávy a burín: Je vhodné obmedziť výskyt trávy a burín okolo elektrického ohradníka, pretože listy, ktoré sa dotýkajú vodičov elektrického plotu, môžu spôsobiť skrat a znížiť jeho účinnosť. Stromy píliť nemusíte, ale na jar ich starostlivo prerežte tak, aby sa konáre nedotýkali plotu. Trávu okolo ohradníka pravidelne koste, a pokiaľ sa nemôžete s kosačkou dostať priamo až k tyčkám či kolom, zaobstarajte si kosák a ručne sa trávy zbavte.

Horúce slnečné lúče: Slnko, najmä jeho horúce lúče dokážu s elektrickým ohradníkom pekne zamávať, najmä potom, pokiaľ pôsobí horúce slnko na plastové tyčky a izolátory. Odporúča sa preto plastové koly umiestniť pod stromy, kde je tieň a izolátor pravidelne kontrolovať, aby nedošlo k roztaveniu a vyberajte vždy len tie osvedčené a vyrobené z kvalitného a odolného plastu.

Solárne panely
Pokiaľ používate k napájaniu vášho elektrického ohradníka elektrinu vyrobenú pomocou solárneho panelu, je dôležité zaistiť, aby panel prijímal čo najviac slnečného svetla. Udržujte panel bez snehu a prachu a nakláňajte ho smerom k slnku a tiež ho držte v polohe podľa toho, ako ročné obdobie postupuje – v lete ho smerujte vyššie k oblohe, v zime dole na juh.
Rada na záver: Najlepší čas na kontrolu, či máte prasknuté izolátory, ktoré spôsobia skrat systému, je za dažďového počasia. Prejdete preto nainštalovaný systém a počúvajte zvuk kliknutí. Tam, kde izolátor cvakne, dochádza k skratu a je potrebné ho vymeniť.

Firma VETIS má vo svojej ponuke aj elektrické ohradníky.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December