Starček Jakubov je jedovatý pre kone i dobytok

Kategória: Články Dátum: Hit: 2480

Na nebezpečenstvo príjmu už malého množstva rastliny s názvom starček Jakubov (lat. Senecio jacobaea; česky starček přímětník) v sene najmä pre kone a hovädzí dobytok, upozornili nemeckí odborníci.

Jedovatý starček Jakubov sa šíri najmä kvôli suchému počasiu a môže ohrozovať zdravie koní a hovädzieho dobytka Pribúdaním „ľadom“ ležiacej ornej pôdy, nevhodná extenzifikácia trvalých trávnych porastov a chybne prevádzaný manažment jeho šírenie ešte urýchľujú.

Žlto kvitnúce rastliny sú jedovaté. Pasúce sa zvieratá sa starčeku v poraste kvôli obsahu horkých látok v podstate vyhýbajú. Sušením krmiva však tieto látky vyprchajú, zatiaľ čo toxíny zostanú a pre zvieratá potom nie je problém rastliny v suchom stave skonzumovať. Poľnohospodárom preto neostáva nič iného, než rastliny pred kosbou vytrhať. Vysoká intenzita využívania totiž nevedie k ich likvidácii; rastliny zostávajú dlhšie vitálne a môžu prežívať i niekoľko rokov.

Poškodenie pečene, úhyn
Obsiahnuté pyrolizidinové alkaloidy sú v tele dobytka, oviec a koní metabolizované na škodlivé látky a vedú k intoxikácii (poškodeniu pečene). Obzvlášť nebezpečné na tejto látke je, že sa nevylučuje, ale kumuluje v tele, najmä v pečeni. Preto i opakovaný príjem malého množstva vedie k otrave, ktorá má smrteľný priebeh, pretože neexistuje žiadna možnosť liečby.
Rôzne úžitkové zvieratá reagujú na toxické látky rozdielne. Obzvlášť ohrozené sú kone – pri nich stačí k úhynu 2,4 kg rastliny v sene. Hovädzí dobytok je o niečo menej citlivý a najväčšie množstvo toxínov znášajú ovce a kozy. Nebezpečenstvo je značné, pretože jediný urastený výhonok váži v čerstvom stave približne 70 g a v suchom stave asi 10 g. Pätnástim výhonkom tak zodpovedá 1 000 g čerstvej hmotnosti alebo 150 g sušiny.
U ľudí môže dôjsť k otrave po konzumácii mlieka otrávených kráv alebo múky znečistenej plodmi starčeka.

Vytrhávanie alebo vyrývanie rastlín 
Starček Jakubov z čeľade astrovité kvitne od júna do októbra. Jedovatá je celá rastlina. Zvlášť nebezpečné obdobie pre zvieratá je čas do kvitnutia, kedy na pastvine s chuťou požierajú zvlášť jedovaté mladé listy starčeka, vyznačujúce sa zubatým okrajom a veľkosťou až 15 cm. V dobe kvetu, keď rastliny dorastú do výšky asi do výšky jedného metra a rozkvitnú žltými kvetmi, prestanú byť pre zvieratá zaujímavé.
Pokiaľ nie je pastvina pokosená pred vytvorením semien, dôjde k ďalšiemu rozšíreniu tejto jedovatej rastliny v budúcej sezóne. Na pravidelne kosených lúkach a pastvinách nemá starček žiadnu šancu sa rozšíriť.
Najčastejšie sa porasty starčeka vyskytujú na málo upravených pastvinách pre kone. V boji proti tejto rastline je dôležitým opatrením vytrhávanie alebo vyrývanie rastlín a odstraňovanie rastlinných zvyškov, aby ich zvieratá nemohli následne skonzumovať. Mali by sa odstraňovať i korene, pretože starček môže znovu vyraziť zo zvyškov koreňov v pôde.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December