Správna technika kŕmenia vašich ušiakov

Kategória: Články Dátum: Hit: 2070

Za správnu techniku kŕmenia môžeme považovať taký proces, pri ktorom platí, že predložené krmivo králiky spotrebujú do ďalšieho kŕmenia.

Existuje šesť zásad v chove králikov. V praxi to znamená dodržanie nasledujúcich bo­dov:

  1. Dodržujte pravidelnú dobu kŕmenia.
  2. Kŕmnu dávku musíte stanoviť tak, aby odpovedala veku králika.
  3. Každá miska, napájačka či jasle na seno musia byť vždy čisté, umyté a najlepšie vydezinfikované pred každým použitím.
  4. Opatrnosť pri kŕmení zelenej hmoty je namieste – zelené nesmie byť zaparené a mokré.
  5. Seno v akejkoľvek podobe je najlepším pomocníkom pri trávení, pridávajte ho preto do každej kŕmnej dávky.
  6. Každý králik si musí obrusovať dorastajúce rezáky, preto je dobré mäkké krmivo dopĺňať tvrdším.

Seno je základ

Základom krmiva každého chovaného králika doma či na dvore v králikárni je seno, ktoré môže mať buď podobu sušenej trávy alebo granúl. Prečo práve seno a na čo si pri jeho kúpe treba dať pozor?
Zloženie sena: Seno je sušená zelená hmota. Avšak, aby sme mohli hovoriť o kvalitnom sene plnom vlákniny, musí byť sušené tou správnou metódou. Najkvalitnejšie seno je z prvej kosby; z druhej je tiež kvalitné, avšak neobsahuje toľko dôležitej vlákniny.
Kvalita sena: Aby váš nákup sena nebola lotéria, je dobré kupovať seno len od prevereného dodávateľa. Kvalitu sena poznáte hlavne podľa jeho farby a vône. Ďalším faktorom pri rozhodovaní pred nákupom by mala byť prašnosť sena – čím menej bude prachových častíc obsahovať, tým lepšie pre vaše králiky.
Dávkovanie sena: Pravidelnosť je v kŕmení králikov tým najdôležitejším faktorom. Seno by v každom prípade malo byť hlavným a celodenným príjmom potrebných živín. Určite nie je dobré dávať králikom celý deň ovocie alebo tvrdý chlieb a potom pristúpiť na seno, pretože to vám každý králik žrať odmietne. A seno nepatrí nikam inam než do jasličiek, ktoré ľahko pripevníte na stenu každej králikárne.

Dôležitosť sena

To, že základom kŕmenia každého králika je seno, sme si vyjasnili, avšak viete, prečo tomu tak je? Prečo je nutné mať väčšie zásoby usušenej trávy než granulovaných zmesí?
• Seno je výborným zdrojom vlákniny, a je jedno, či používate sušené alebo v podobe granúl.
• Obsiahnutá vláknina pôsobí na správnu funkciu čriev a tým aj na celkové zdravie vašich ušiakov.
• Pokiaľ by králičie krmivo neobsahovalo žiadnu vlákninu, nebude sa potrava správne posúvať tráviacim traktom, začne kvasiť a čakajú vás s králikom veľké zdravotné ťažkosti.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December