Slovenské a české kapry sú chuťovo lepšie...

Kategória: Články Dátum: Hit: 415

Na predvianočnom trhu bude tento rok o čosi menej vianočných kaprov a v porovnaní s minulým rokom budú drahšie.

„Kaprov bude o čosi menej preto, že sú dosť veľké. Počty možno budú chýbať, ale hmotnostne by to malo vyjsť. Dôvodom väčšej hmotnosti sú priaznivé podmienky počas leta. Chovatelia mali dostatočný prítok vody, ryba v teplej vode viac priberala, chovatelia si pochvaľovali,“ skonštatoval Peter Marták, ichtyológ a predajca rýb.

Cena kilogramu kapra sa podľa neho bude pohybovať nad úrovňou 5 eur, v porovnaní s minulým rokom je vyššia asi o 10 %. Na Slovensku sa pred Vianocami predá podľa odhadu asi 8 000 ton kaprov.

„Minimálne 80 % kaprov na slovenskom vianočnom trhu pochádza z Českej republiky, zvyšok je zo Slovenska a malá časť aj z Maďarska. Chuťovo sú však kapry z Maďarska také kukuričné, pretože tam ich kŕmia kukuricou. České a slovenské kapry sú chuťovo lepšie. My berieme ryby z južnej Moravy, kde 50 percent potravy tvorí prirodzená potrava a 50 percent pšenica,“ priblížil Peter Marták.

Ako dodal, množstvo predaných kaprov je v posledných rokoch viac-menej stabilné, i keď medzi Slovákmi je stále väčší záujem o morské ryby, predovšetkým o lososy. „Ľudia sú vyplašení lockdownom, preto vianočné kapry predávame v podstate už dva týždne. Oproti minulému roku je to skôr, no najväčší nápor očakávame ako tradične – vo vianočnom týždni,“ uzavrel predajca rýb.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December