Siete na ochranu sliepok pred dravcami i pred vtáčou chrípkou

Kategória: Články Dátum: Hit: 13188

Orol, jastrab či myšiak patria k najhlavnejším nepriateľom sliepok pobiehajúcich voľne vo výbehu, ktorý je oplotený iba po jeho obvode. Avšak i proti nim existuje obrana.

Väčšina chovateľov sa sústredí najmä na líšky, kuny, lasičky alebo hady, tie sa dokážu priplížiť do každého výbehu, vykradnúť vajcia a k tomu sliepku usmrtiť. Nebezpečný je však i každý dravec, ktorý sa k hydine blíži z letu a najlepšou stratégiou ako hydinu ochrániť, je zastavenie týchto nechcených zlodejov.

Sieť proti vtákom
Predátori, ktorí lovia z letu alebo za letu môžeme rozdeliť do dvoch skupín, a to na nočné a denné dravce. Také sovy lovia hlavne v noci, kedy je hydina zavretá v kuríne, takže od nich žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Potom sú tú ďalšie ako sokol, orol, myšiak či jastrab, ktorý svoju potravu hľadajú hlavne cez deň, aby mohli nakŕmiť svoje mladé.
Proti nim sa dá bojovať, a to prostredníctvom natiahnutia sietí proti vtákom okolo celého výbehu. Ako takú sieť umiestniť a ochrániť sliepky, aby sa nestali rýchlym občerstvením týchto nezvaných hostí? Najprv si spočítajte, akú veľkú hranicu je nutné zaistiť, aby sa dravce nedostali nad žiadnu časť výbehu. Zvoľte typ tkaniny, ideálna je s malým okom, dobre viditeľná a okolo obvodu opatrená pryžmovým lemom pre lepšie vystuženie.
Na rad prichádza samotné umiestnenie siete okolo výbehu dokola, teda budete musieť vytvoriť i strop zo siete. Osvedčil sa spôsob umiestnenia siete, kedy ku každému plotnému stĺpiku vztýčite kovovú alebo drevenú tyč a medzi túto časť potom natiahnete samotnú sieť. Čím hustejšie bude sieť nad výbeh umiestnená – menšie oká, tým lepšie budú sliepky chránené pred dravcami.

Výhody sietí
1. Chránia sliepky vo výbehu i zhora, teda proti lietajúcim dravcom, ich zobákom i krídlam.

2. Zabránia i prenosu rôznych ochorení, ktoré sa pri dravcoch môžu vyskytovať, ale napríklad aj prenosu vtáčej chrípky.

3. Pokiaľ máte nižšiu výšku oplotenia a výbeh bude oplotený i zhora, nehrozí už žiadne lietanie sliepok mimo výbeh.

Akú sieť?
Na trhu sa dajú zohnať rôzne siete proti vtákom. Môžete ich nájsť priamo pod názvom sieť, alebo i tkanina proti vtákom, a to v najrôznejších obchodoch s chovateľským tovarom, ale často sú dostupné práve i na e-shopoch (VETIS) zameraných pre chovateľov hydiny.

Na čo treba pamätať pri ich výbere?

Veľkosť siete: Textilné siete sa predávajú na metre, resp. vždy kupujete dĺžku a rovnú výšku siete v metroch. Samozrejme môžete kúpiť viac siete a potom ju spojiť k sebe dohromady, bude sa vám tak lepšie okolo výbehu a na jeho strop nasadzovať. Podľa toho, čo má sieť chrániť, vyberte veľkosť oka, pokiaľ si nie ste istí, voľte vždy menší priemer, dravci tak skrz sieť neprestrčia ani zobák a ani pazúry.

Materiál: Ideálny materiál je taký, ktorý je flexibilný a bude sa s ním dobre pracovať. Najviac sa objavujú siete z textilu a nylonu. Nebojte sa ich použiť, majú dlhú životnosť, sú odolné proti dažďu i slnku.

Farba: Čím výraznejšia farba, tým lepšie. Dravce totiž oranžová, zelená či biela odradí od útoku isto viac než farba žltá alebo hnedá, ktorá sa v prírode defacto stratí. Niekedy sa totiž môže stať, že dravec ani sieť neuvidí, začne útočiť, do siete narazí a zostane v nej zachytený.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December