Senzory detekcie ruje a telenia kráv

Kategória: Články Dátum: Hit: 1034

Senzory telenia kráv a detekcie ruje sa v praxi už veľmi dobre osvedčili. Pozitívne skúsenosti s nimi majú aj chovatelia na Slovensku.

Vďaka mobilnej aplikácii Moocall v telefóne môžu mať chovatelia celé stádo zvierat jednoducho pod kontrolou non stop, 24 hodín denne.

Senzor detekcie ruje Moocall Heat

Moocall Heat je detekčný systém ruje kráv a jalovíc. Ide o špeciálny obojok, ktorý nosí na krku plemenný alebo vasektomovaný býk. Moocall Heat presne zaznamenáva správanie býka pri vyhľadávaní rujných plemenníc a následné krytie – zapustenie. Potom môže detekovať všetky rujné plemennice v stáde, priebeh párenia, aktivitu býka, prípadné poruchy plodnosti, zapustenie a následný termín telenia.
Uvedené informácie má stále k dispozícii farmár pomocou SMS a danej aplikácie. V priebehu testovania bola dosiahnutá presnosť až 98,5 % v sledovanom stáde. Senzor okrem toho, že monitoruje zdravotný stav býka, dokáže určiť presný termín, kedy je krava alebo jalovica v ruji, dáva presné informácie o stave kravy alebo jalovice, ktorá nezabrezla po dvoch insemináciách a tiež termín, kedy sa má krava teliť a kedy možno predpokladať, že je teľná.

Senzor telenia kráv Moocall

Senzor monitoruje kontrakcie kráv a pošle chovateľovi správu do mobilu jednu až dve hodiny predtým, ako sa očakáva príchod teľaťa na svet. Chovateľ tak môže byť vždy v čase pôrodu pri krave a pomôcť, ak treba. Často sa tým zachráni narodené teľa, najmä ak ide o komplikovaný pôrod.
Monitorovací systém sa pripevňuje na chvost zvieraťa (vo výške vulvy). Integrovaný pohybový senzor analyzuje kontrakcie zvieraťa, interpretujte pohyby pri kontrakcii a následne vyšle systém SMS až na dva mobilné telefóny. Počet SMS nie je limitovaný. SMS sú spoľahlivé aj v prípade nízkeho pokrytia siete.
Po otelení a zresetovaní systému je možné senzor ihneď pripevniť na ďalšie zviera. Mnohí farmári už pravidelne používajú senzory Moocall na vzdialené monitorovanie kráv, ktoré majú rodiť. Senzor upozorňuje farmára na začiatok telenia a vyzýva ho, aby vizuálne zviera skontroloval. To vedie ku včasnej identifikácii komplikácií ako je napríklad pôrod panvovým koncom či príliš veľké teľa.
Pokiaľ sa vyžaduje zásah veterinára, je tak väčšia šanca vytiahnuť živé teľa z kravy či ho oživiť; krava je potom potenciálne menej ohrozená. Okamžitá identifikácia ťažkostí pri telení spojená so včasným veterinárnym zásahom zvyšuje životaschopnosť teľaťa a pomáha krave pri zotavovaní.
Ide o skvelý výrobok najmä pre zaneprázdnených chovateľov – umožní im zvládať bežné úlohy a pripomenie im, aby skontrolovali zraniteľné kravy v priebehu vysokorizikového obdobia. Dá sa jednoducho nabiť; akumulátor podľa výrobcu vydrží až 30 dní. Ak je stav akumulátora 15 %, chovateľ dostane správu na mobil.

Importérom senzorov je MERKANTA INTERNATIONAL spol. s r.o.
Predaj a odborné poradenstvo zabezpečuje spoločnosť VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December