Rozličné plemená sliepok znášajú zimu rôzne

Kategória: Články Dátum: Hit: 4396

Zima býva v mnohých chovoch problémovým obdobím. Sliepky často neznášajú vajcia a mávajú zdravotné ťažkosti.

Mráz, pokiaľ nie je príliš tuhý, napr. do –10 °C, sliepkam natoľko nevadí. Ak sú však zvieratá sústavne vystavené chladu, a k tomu navyše vlhku a prievanu, prejaví sa to na ich zdraví i úžitkovosti.
Podľa podmienok, ktoré máme, je preto potrebné vyberať, aké sliepky si zaobstarať. Do úvahy treba brať ako klimatické podmienky oblasti, tak možnosti kurína.
Tuhé zimy dobre znášajú šumavanky, české sliepky, rýnske sliepky a veľmi otužilé sú sasexky. Do chladnejších oblastí sú určené oravky i orpingtonky. Tiež hodvábničky si s chladom poradia veľmi dobre. Zimu zle znášajú hamburčanky; vlaškám, minorkám, leghornkám i ďalším plemenám s veľkými hrebeňmi hrozí omŕzanie hrebeňov.
Chúlostivá je väčšina bojových a pôvodných zakrslých plemien. Stáva sa, že i odolné plemená majú problém s chladom.

Ak kupujete zvieratá na výstavách alebo u chovateľov práve v zimných mesiacoch, je dobré si overiť, z akých podmienok pochádzajú – zistiť aspoň klimatické pomery pôvodnej oblasti, a ak je to možné tak i to, v akých podmienkach ich mal pôvodný majiteľ. Zvieratá premiestnené z teplejších oblastí do nezatepleného kurína niekde v horách, presun zrejme neprečkajú bez ťažkostí.

Znáška v zime

Znáška v zimných mesiacoch je ovplyvnená aj plemennou príslušnosťou. Pri väčšine plemien podporíme zimnú znášku vytvorením vhodných podmienok, u iných je problematická.
Pri zdrobnených holokrčkách či šumavankách nie je problém nasadiť prvé vajce do liahne v januári alebo vo februári, ale napríklad u zdrobnených vyandotiek bielych a zdrobnených paduánok chovaných v rovnakých podmienkach môžu prísť prvé kuriatka až koncom apríla.
Tiež nemusí byť pravda, že sliepky v zime znižujú znášku. Záleží samozrejme na plemene, ale pri vytvorení vhodných podmienok je znáška napríklad pri zdrobnených šumavankách v zime vyššia než v horúcich letných mesiacoch.
Vplyv má i to, či sliepky začali znášať pred zimou. Neskoré odchovy kurčiat, kde pohlavné dospievanie začína až neskoro na jeseň alebo v zime, môžu začať znášať neskôr; začiatok znášky ovplyvňuje skracujúci sa deň a znižujúca sa teplota.
Sliepky, ktoré začali znášať pred zimou, nesú spravidla za dobrých podmienok i v zime. Podstatné je, ako je vhodné chovateľské zariadenie, ktoré zaistí ochranu pred zimou, vlhkom a prievanom, tak dostatok svetla i zdroja kvalitných krmív.
Perličky, morky a vodná hydina znášajú zimu pomerne dobre, spravidla znesú teploty do –10 °C. Prostredie ale nesmie byť vlhké, problémy spôsobuje tiež prievan.

Vlhko, svetlo, priestor, čistota

Chovateľské zariadenie má chovanú hydinu hlavne chrániť, a to ako pred nepriazňou počasia, tak pred prípadnými predátormi. Ideálne by teplota nemala v zime klesať pod 12 °C.
Aj pri plemenách, ktoré zimu znášajú relatívne dobre, sa v zime v nezateplenom kuríne zníži znáška. Určite by teplota nemala klesnúť k nule, hrozí potom i namrznutiu a znehodnotenie vajec.
Veľmi dôležité je hygienické prostredie. Podstatná je ochrana proti vlhku, dostatočná vetrateľnosť a prísun čerstvého vzduchu i v zimných mesiacoch. Relatívna vlhkosť by mala byť 50 – 70 %.
Hlavne v zime, kedy sa obmedzene alebo niekedy vôbec nedajú použiť výbehy, platí, že veľkosť kurína musí odpovedať počtu sliepok a ich hmotnosti. Úhlavným nepriateľom je vlhko, sliepkam vadí viac než mráz.
V uzavretom kuríne môže nedodržanie priestoru spôsobiť problémy. Orientačne sa na jeden m2 počíta s 3 – 4 sliepkami, pri zdrobnenej hydine so 7 – 8 sliepkami.
Zariadenie by tiež malo poskytovať dostatok svetla. Okrem prirodzeného svetla je v zimnom období, kedy je krátky deň, vhodné svetelný deň predĺžiť. Ako zdroj svetla sú vhodné žiarivky alebo úsporné žiarovky, k regulácii môžeme využiť časové spínače.
Odporúča sa sliepkam rozsvietiť na 2 – 3 hodiny ráno, pred rozvidnením, s tým, že následné zhasnutie im nespôsobí problémy v orientácii.
Osvedčilo sa kŕmiť až o siedmej večer, sliepkam na pol hodiny rozsvietiť, aby sa stihli napiť a nakŕmiť. Pokiaľ kŕmime pravidelne o siedmej hodine a i doba je približne rovnaká, po zhasnutí vo výbehu a v chodbe sa sliepky bez vzniku chaosu vracajú späť na hrady.

Veľmi dôležité je čisté prostredie. Pokiaľ sliepky väčšinu času trávia v kuríne, je v ňom i väčšina trusu. Trus obsahuje značnú časť vody, rýchle sa rozkladá a uvoľňuje dusík. To vedie k problémom s vlhkosťou a zápachom.
Kurín treba pravidelne, aspoň raz do týždňa čistiť. Negatívny vplyv na zdravie sliepok má i prach, preto je potrebné pravidelne kurín čisti i ometať pavučiny, na ktorých sa drží.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December