Producenti foie gras obvinili súd v USA

Kategória: Články Dátum: Hit: 719

Producenti foie gras obvinili súd v USA, že sa "sklonil" pred vegetariánmi.

Francúzski výrobcovia svetoznámej lahôdky foie gras obvinili americký najvyšší súd, že sa „sklonil“ pred falošnými tvrdeniami vegetariánskych lobistov. Súd si totiž 7. januára odmietol vypočuť ich odvolanie proti zákazu tejto lahôdky (z pečene vykŕmených kačiek a husí) v Kalifornii.

To sa nepáči nielen producentom z Francúzska, ale ani kanadskej neziskovej organizácii, ktorá zastupuje tamojších chovateľov kačíc a husí. Zákaz sa vzťahuje na výrobok, ktorý francúzski zákonodarcovia uznali v roku 2006 za súčasť „kultúrneho a gastronomického dedičstva svojej krajiny“. Francúzsko je najväčším výrobcom foie gras na svete s trhovým podielom približne 70 %.

„Je neprijateľné, aby bolo takéto rozhodnutie prijaté v dôsledku lobovania niektorých aktivistov, ktorí pravidelne šíria dezinformácie o našich produktoch na obhajobu dogmatického vegetariánstva,“ uviedol Michel Fruchet z francúzskej skupiny výrobcov foie gras – Cifog, podľa ktorého je táto lahôdka jedným zo symbolov francúzskeho „umenia žiť“.
Francúzski výrobcovia foie gras vyvážajú svoje produkty najmä do Japonska, Španielska, Holandska a na Blízky východ, ale žiaden z nich nezískal povolenie na export do USA.

Foie gras sa vyrába z pečene vykŕmených husí alebo kačiek. Predáva sa celá alebo ako paštéta a je pokladaná za špičkovú gurmánsku lahôdku v západnej aj v ázijskej kuchyni. Aktivistom, ktorí bojujú za práva zvierat sa však nepáči, že husi a kačky sú nasilu vykrmované, aby mali riadne veľkú a tukom prerastenú pečeň.

 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December