Problémy v chove miniprasiatok

Kategória: Články Dátum: Hit: 1810

Počas chovu zvierat sa nevyhneme ich zdravotným komplikáciám. Rovnako je tomu i v prípade domáceho chovu miniprasiatok.

Otravy: Medzi najčastejšie otravy v našich podmienkach patrí otrava kuchynskou soľou. To, čo znesie človek, neznesie ošípaná. Táto otrava sa prejavuje tak, že zviera je smädné, enormne sliní, neskôr sa objavujú kŕče pripomínajúce epilepsiu, prasa chodí do kruhu alebo tlačí hlavu proti prekážke. Okamžite mu podajte vodu každú hodinu a neodkladne kontaktujte veterinárneho lekára.
Ďalej sa možno stretnúť s otravou dusičnanmi (z údenín alebo rýchlenej zeleniny), liekmi (zlou medikáciou alebo náhodným požratím nezabezpečených liekov), otravami z domácich a záhradných rastlín a otravami antikoagulačnými rodenticídmi, ktoré blokujú tvorbu zrážacích faktorov závislých od vitamínu K (pri zožratí návnady na hlodavce).
V týchto prípadoch je najlepšie vyvolať zvracanie podaním 20 ml 3 % peroxidu alebo mydlovej vody, potom podať väčšie množstvo čierneho uhlia a bezodkladne vyhľadať veterinára. Samozrejme, pri prechádzkach prírodou vhodné vedieť, či niektoré priestory neboli nedávno chemicky ošetrené.

Dietetická chyba: Na rozdiel od ošípaných chovaných vo veľkochovoch, tieto obvykle netrpia hnačkami. Ak však táto situácia nastane, spravidla ide o dietetickú chybu. Obmedzte prasiatku prísun potravy, podávajte mu len veľmi malé množstvo usušeného tmavého pečiva a dbajte na vysoký prísun tekutiny (najlepšie horký čierny čaj) a v prípade, že ťažkosti budú pretrvávať dlhšie ako 24 hodín, alebo sa stav bude zhoršovať, vyhľadajte veterinárneho lekára.

• Nachladnutie, chrípka: Aj prasiatka sa môžu nachladiť alebo ochorieť na chrípku. Títo domáci miláčikovia sú rozmaznanejší než ošípané žijúce v chlieve a tak i toto môže byť dôvodom návštevy veterinárnej ordinácie. V žiadnom prípade neskúšajte podávať Acylpyrín, Paralen, Ibuprofen a ďalšie lieky určené pre ľudí.

Svrab: Najčastejšie sa s nim stretneme pri zvieratách, ktoré si prinesieme od nejakého chovateľa. Prasiatko sa veľmi často škrabe o nábytok alebo steny príbytku, a väčšinou ho má v ušiach a na chrbte. Navštívte veterinárneho lekára, ktorý zvieraťu aplikuje opakovane injekciu likvidujúcu pôvodcu tohto ochorenia.

Krívanie: Pokiaľ nejde o nejaké jednoduché zranenie, napríklad odreninu, tak je jednoznačne dôvod na konzultáciu s odborníkom.

Odčervenie: Aspoň raz (lepšie dvakrát) ročne ich treba odčerviť. Preparátov je k dispozícii dostatok a nemal by tak byť problém ani s ich striedaním. Použiť možno prípravky do krmiva, ktoré nám veterinárny lekár predá, tak aj injekčné preparáty aplikované lekárom.

Úprava paznechtov a zubov: Väčšina prasiatok potrebuje minimálne dvakrát ročne upraviť paznechty a dospelým samcom treba upravovať menšie horné očné zuby (klektáky) a spodné dlhé špičáky – očné zuby zahnuté nahor (páráky).
Problém s týmito zubami je najmä ten, že nimi môžu neúmyselne, ale i úmyselne, vážne zraniť svojho majiteľa, iného zvieracieho člena rodiny, ale tiež i seba. Niektorým jedincom zuby môžu vrastať napríklad do tváre. Odporúča sa prasiatka od útleho veku privykať na manipuláciu tak, aby bolo možné robiť im v dospelosti úpravy v domácom prostredí. Neupravené paznechty spôsobujú prasiatkam ťažkosti v chôdzi a enormne prerastené a dlhodobo neošetrené paznechty môžu viesť k nezvratnému poškodeniu kĺbov a kostí na končatinách.

Očkovanie: Prasiatka sa odporúča očkovať proti červienke ošípaných. Ide o vážne ochorenie, ktoré môže zanechať ťažké zdravotné poškodenie či spôsobiť smrť a je zbytočné prasiatko tomuto riziku vystavovať. Nebezpečenstvo ochorenia červienkou hrozí i zvieratám chovaným v mestských bytoch, pretože prenášačom nákazy môže byť i hmyz.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December