Pripravte sliepkam zdravú pochúťku - dyňovú tortu

Kategória: Články Dátum: Hit: 863

V období, kedy sa dyne vyskytujú hojne v záhradách, je ten najlepší čas, urobiť si zásoby na zimu pre svoje sliepky, aby im nič nechýbalo a aby ste aj v zime mohli zbierať vajíčka.

Treba však vedieť, že máme na mysli čerstvé dyne, nie tie kompostované, ktoré obsahujú cukry.

Čerstvá dyňa je výborným prírodným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré môžete svojim sliepkam do kŕmidiel servírovať. Má aj nízky obsah nasýtených tukov – cca 250 g dyne obsahuje iba 49 kalórií, takže je výborným krmivom s nízkym obsahom tuku, hlavne v zime, kedy nechceme, aby sliepky nezdravo stučneli.

• Vitamín A: Dyňa má najväčší obsah β-karoténu, silného antioxidantu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Pokiaľ bude vitamín A obsiahnutý v strave sliepok, pomôže im regenerovať bunky v tele a posilňovať ich imunitný systém.
Keď tento zdroj vitamínov chýba, začne sa sliepkam v očiach a na krku objavovať žltý až hnisavý hlien a často potom dochádza k infekciám a dýchacím ťažkostiam. A ak ste niekedy zaznamenali krvavé škvrny v žĺtku, je to práve i nedostatok vitamínu A v krmive nosníc.

• Draslík: Dôležitý vitamín, ktorý potrebuje každé malé kurča k správnemu vývoju. Draslík navyše sliepkam pomáha vysporiadať sa s extrémnou horúčavou. Ako bonus môžete vďaka kŕmeniu dyňou zbierať vajcia, ktoré budú mať žiarivejší a chutnejší žĺtok.

Zdravotné prínosy

Dobroty z dyne, alebo len samotná dyňa obsahuje i ďalšie vitamíny a minerály, ktoré potrebujú sliepky pre svoje zdravie. Pravidelným podávaním dyne či dyňových semienok, môžete u sliepok potlačiť najmä:

• Kokcidiózu: Vitamín E v dyni je životne dôležitý pre lepší imunitný systém a chráni tak sliepky najmä proti kokcidióze, baktérii E. coli a zápalu priedušiek.

• Deformáciu kostí: Zinok, ktorý sa ukrýva tesne pod tvrdou šupkou semienka prispieva k správnemu vývoju kostí. Jeho nedostatok môže viesť k ich deformácii alebo k zastaveniu rastu. Nepokúšajte sa preto nikdy semienka zo šupky vylúpnuť, najlepšie urobíte, ak ich sliepkam naservírujete celé, teda v šupke.

Dyňová torta, ktorú budú vaše sliepky milovať:

① Vezmite vnútro dyne aj so semienkami a celé to rozmixujte v mixéri.

② Vysypte do misky a pridajte hrnček ovsa, pšenice alebo jačmeň.

③ Pridajte hrnček kŕmnej zmesi pre nosnice alebo kuričky.

④ Pridajte dve polievkové lyžice slnečnicových semienok.

⑤ Rozkrájajte jednu menšiu cibuľu.

⑥ K tomu pridajte lyžicu čerstvo nasekanej mäty zo záhrady.

⑦ Jeden menší hrnček nasekaných byliniek – nechtík, púpava…

⑧ Polovicu hrnčeka oleja, najlepšie kokosového.

⑨ Všetko premiešajte a vložte späť do vydlabanej dyne.

⑩ Takto „nabitú“ dyňu vitamínmi položte na zem do výbehu a sledujte z diaľky, ako bude dyňa za pár minút prázdna.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December