Prečo sliepky utekajú z dvora?

Kategória: Články Dátum: Hit: 2020

Prečo sliepky utekajú z dvora a akom im v tom zabrániť?

Dôvodov, prečo sliepky z výbehu alebo vymedzeného priestoru utekajú, môže byť niekoľko. Ako prvé by ste však mali skontrolovať výšku plotu. Tá by mala byť aspoň 1,5 metra, ideálne sú dva metre.
Niekedy býva na vine susedov kohút, ktorý k sebe láka sliepky, alebo ide len o čistú zvedavosť. Ďalej treba vypozorovať, na čo sliepky pri úteku skáču, aby sa cez plot dostali von. Pri sliepkach sa často objavuje aj „opičí syndróm“, čiže jedna niečo urobí a ostatné sliepky to musia vyskúšať tiež. Skúste ich pár dní sledovať.

Zachovajte pokoj
Ak sliepky nie sú vo výbehu, v kuríne či v záhrade, hlavne zachovajte pokoj. Každý problém má svoje riešenie, a skúste premýšľať: • Obíďte výbeh dokola a skúste zistiť, či plot nie je poškodený, prípadne či sa v ňom neobjavila diera.

• Ak je plot v poriadku, porozhliadnite sa okolo a popremýšľajte, ako mohli sliepky z výbehu utiecť. Väčšinou im postačí pár tehál vyskladaných do kopy alebo i hromada hliny.

• Mohlo sa tiež stať, že plot bol nízky a jedna sliepka ho preletela a zvyšok kŕdľa ju nasledoval.

• Pokiaľ nenájdete vo výbehu či v kuríne stopy po boji so škodnou, vydajte sa na prieskum okolia.

• Po dlhšom hľadaní isto svoje sliepky nájdete, ak ich teda spoznáte, napr. aj podľa krúžkov na pazúroch.

Nedobytné hradby
Zvieratá majú radi slobodu, a preto sa nedivte, že sliepky si občas vyjdú na špacírku. Pokiaľ im slobodu dopriať nechcete, je nutné ich vymedzený priestor zabezpečiť tak, aby k útekom nedochádzalo:

Oplotenie: Drevené alebo kovové je vo finále jedno, dôležité je, aby bolo kvalitné, odolalo náporu vetra, dažďa a v zime i snehu. Jeho veľkosť by nemala byť nižšia než 150 cm, a hlavne by malo byť bez takých dier, ktorými sliepka prejde bez povšimnutia.

Výbeh: Čím odolnejší materiál bude na výrobu výbehu použitý, tým bude lepšia ochrana sliepok pred útekom i útokom dravca. Môžu byť kovové, alebo i variabilné z dreva. Keď do neho sliepky vypustíte, je nutné vždy skontrolovať, či je výbeh uzavretý, aby nikto nemohol von a ani dovnútra.

Strážca: Existujú chovatelia, ktorým sliepky stráži pes. Necháme na každom z vás, akého naučeného psa na sliepky máte a či ich dokáže ustrážiť a v prípade ich pokusov o útek ich dokáže zahnať späť do výbehu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December