Prečo sliepkam vypadáva perie?

Kategória: Články Dátum: Hit: 41666

Čo je príčinou toho, že sliepkam vypadáva perie?

Čo je príčinou toho, že sliepkam vypadáva perie?
Perie vypadáva fyziologicky pri preperovaní, alebo môže byť následkom napadnutia vonkajšími parazitmi, prípadne ho môže spôsobiť kohút pri párení.
Odporúča sa preveriť prítomnosť parazitov (dôvodom straty peria bývajú rôzne ochorenia, parazity, roztoče, kedy si vtáky svoje perie často vytrhávají sami). Preventívne sa môže použiť napr. prípravok Ekosip do hniezda a do popoliska. Pri asanácii chovných zariadení je dôležitá mechanická očista, vymaľovanie vápnom a dezinfekcia. Ideálne je nechať sliepky popoliť sa. Vhodné je podať drvený vápenec.

Perie prezradí o zdraví veľa
Pri výbere hydiny do chovu si treba všímať celkovú stavbu tela, výživný stav, kondíciu a správanie zvierat. Mnohé o jej zdravotnom stave prezradí práve perie. Zdravá hydina má perie hladké, lesklé a priliehavé. Pri zvýšenej teplote sa našuchorí a odstáva. Počas hnačiek býva okolie kloaky znečistené výkalmi, prípadne i krvou. Pri ochoreniach spojených s obmedzením pohybu býva perie znečistené na bruchu, krídlach a chvoste. Pri chronických chorobách stráca lesk.
Biologický cyklus znášky nosníc sa začína znesením prvého vajca a končí pŕchnutím. Pŕchnutie je prirodzená výmena peria, pri ktorej nosnice prestanú niesť vajcia. Trvá priemerne 3 až 5 týždňov, pri horších nosniciach aj niekoľko mesiacov. Možno ho regulovať núteným preperovaním, ktoré rozdeľujeme do 4 etáp - prípravné obdobie, vyvolanie pŕchnutia, prerušenie znášky a návrat k produkcii vajec.
Výmena peria nastáva pri nosniciach raz do roka - obyčajne na jeseň; vodná hydina pŕchne zvyčajne v lete a v jeseni. Strata operenia v oneskorenom termíne alebo v nezvyčajnom ročnom období signalizuje určitú poruchu (napr. narušenie látkovej premeny, činnosti štítnej žľazy), prítomnosť vonkajších parazitov, plesní alebo ozobávanie.

Sezónne preperovanie
Sezónne preperovanie při dospelých sliepkach (raz za rok) spôsobí dlhšiu pauzu v znáške - výmena peria je pre vtáky značnou záťažou, vydávajú oveľa viac energie. Zvieratá sú v tom čase menej odolné, dochádza k stratám na hmotnosti. Pozrite sa preto na priebeh preperovania a na to, ako sa dá ovplyvniť.
Spôsob preperovania je určený geneticky, ovplyvňujú ho hormóny, najmä tie, ktoré vytvára hypofýza. Najznámejším hormónom ovplyvňujúcim výmenu peria je tyroxín. Tvorba hormónov závisí od ročného obdobia, má na ňu vplyv dĺžka svetelného dňa i teplota. Väčšinou sa perie vymieňa postupne tak, aby telu zostala potrebná tepelná ochrana.
Prvou fázou preperovania je pŕchnutie - strata starého peria. Dobré nosnice pŕchnu neskoro na jeseň, s rýchlou obmenou peria. Na začiatok pŕchnutia môže mať vplyv i náhla zmena počasia, zmena kŕmnej dávky, stres a podobne. Na začiatku preperovania bledne obličaj, hrebeň, laloky a pri plemenách s červenými ušnicami i ušnice. Zvieratá často vyzerajú skleslo, ich organizmus je oslabený. Perie obvykle začína vypadávať na krku. Ručné letky sa postupne vymieňajú od vnútorných letiek smerom k špičke. Lakťové letky pŕchnu od stredu obomi smermi, ako ku špičke krídla, tak i smerom k telu. Chvostové perá rastúce vejárovito v mieste chvosta sú vymieňané tak, že najskôr vypadáva a je nahradzovaný pár prostredných pier, a keď tieto perá dorastú, nasleduje výmena ďalšieho páru susedných pier na oboch stranách smerom k okrajom chvosta. V čase pŕchnutia sú sliepky chúlostivejšie a mnohé náročnejšie na teplo. Počas 10 až 14 dní dochádza k zmenšeniu pohlavných orgánov; rovnako rýchlo ale dochádza k obnove ich činnosti po ukončení preperovania. Pŕchnutie umožní regeneráciu organizmu, ideálne je, pokiaľ pretučnené zvieratá stratia na hmotnosti.

Nútené pŕchnutie
Pri pŕchnutí sa sliepkam podávajú len zrniny, napr. jačmeň, prípadne ovos, z kŕmnej dávky sa vypustia bielkovinové krmivá, obmedzí sa napájanie. Dobré je zvieratá zavrieť v kuríne, v šere, čím sa urýchli vypadávanie starého peria. Výhodné je vyvolať pŕchnutie celého kŕdľa naraz, čo nazývame núteným pŕchnutím. Nosnice v prvých dvoch dňoch nedostanú žiadne krmivo, ani vodu. Potom do 9. dňa dostanú vodu a 45 g krmiva na deň, párne dni hladujú. Od 10. dňa sa kŕmia ad libitum. Postupy urýchľujúce pŕchnutie spojené s dlhším hladovaním a smädnutím sú u nás zakázané. Pŕchnutie možno vyvolať i hormonálnymi prípravkami alebo chemickými látkami, napríklad zmesou s 2 % zinku vo forme oxidu zinočnatého (ZnO) po dobu 5 dní. Vyvolá ho aj zníženie obsahu sodíka a podávanie obilnej zmesi s vysokým podielom vlákniny.

Ďalšou fázou preperovania je rast nového operenia, kedy naopak musíme zabezpečiť dostatok bielkovín v kŕmnej dávke, preperovanie sa tým urýchli. Podávame zmes pre nosnice, vhodné je pridať i krmivá živočíšneho pôvodu (kyslé mlieko, odrezky mäsa, červy), alebo na bielkoviny bohaté krmivá rastlinného pôvodu (sója, hrach). Vhodný je prídavok olejnatých semien (slnečnice), pokrutín (zvyšky olejnatých semien po vylisovaní používané ako krmivo) alebo extrahovaných šrotov. Podstatný je i dostatok minerálnych látok a vitamínov, priaznivo pôsobí síra.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December