Prečo sliepkam tvrdnú pečienky?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4459

Existuje niekoľko bežných ochorení, pri ktorých dochádza k zmenám na pečeni a k následnému hynutiu hydiny.

Hynutie môže byť zapríčinené tuberkulózou (TBC), ktorá je medzi chovateľmi nazývaná aj „pečeňovou chorobou“. Je to chronické ochorenie, na ktoré sú vnímavé všetky druhy a vekové kategórie hydiny. V konečnej fáze choroby sú zvieratá malátne, chudnú, posedávajú v ústraní a klesá ich úžitkovosť.
TBC možno pomerne ľahko diagnostikovať pri pitve na základe charakteristických uzlíkov, ktoré vystupujú nad povrch pečene, sú žltkastej farby a majú tvarohovitú, drobivú konzistenciu. Ich veľkosť býva rôzna, od špendlíkovej hlavičky až po hrachové zrno.
Ak sú napadnuté aj črevá, tak aj na nich sa nachádzajú podobné zmeny. Práve črevná forma je nebezpečná, lebo vylučovaním trusu sa šíri na ostatné zvieratá. Aj keď sú vyvinuté lieky proti hydinovej forme TBC, najjednoduchšie a najekonomickejšie je, pokiaľ nejde o zvlášť cenné zvieratá, chov zlikvidovať.

Dvor a kurín, v ktorom sa napadnutá hydina zdržovala, by mal ostať neobsadený aspoň pol roka. Za ten čas treba niekoľkokrát urobiť dezinfekciu. Treba dodať, že pokiaľ je výživný stav likvidovanej hydiny dobrý, mäso je po tepelnej úprave požívateľné, len treba odstrániť vnútornosti. Tieto sa nesmú v surovom stave skrmovať psom, mäsožravými kožušinovými zvieratami, ale ani voľne ich pohodiť, napríklad do hnoja alebo na smetisko. Týka sa to aj uhynutých jedincov, lebo týmto sa nákaza roznáša ďalej.
Najlepšie je ich spáliť alebo zakopať. Tento typ TBC je prenosný aj na iné hospodárske zvieratá, dokonca aj na človeka.

Pre úplnosť treba uviesť aj ďalšie ochorenia, pri ktorých býva pečeň so svojimi typickými zmenami vodidlom pri stanovení diagnózy. Pri obávanej cholere sú tiež zmeny na tomto orgáne, ale na rozdiel od TBC, nachádzame na ňom preliačiny, v ktorých je odumreté tkanivo.
Podobné príznaky sú aj pri infekčnom zápale slepých vačkov a pečene, na ktorej badáme mramorovú kresbu. Toto ochorenie je špecifické najmä pre mladé morky, ale vyskytuje sa pri iných druhoch hrabavej hydiny.Pri sarkomatóze nachádzame zmeny na pečeni, ktoré majú na reznej ploche slaninovitý vzhľad. Ostáva ešte spomenúť leukózu, kde pri celkovom zväčšení orgánu dochádza k zmene jeho zafarbenia.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December