Prečo majú sliepky mäkký alebo príliš tvrdý hrvoľ?

Kategória: Články Dátum: Hit: 5175

Niekedy sa stáva, že sliepky akoby nemohli niečo prehltnúť, ako keby potláčali potravu v krku. Hrvoľ majú plný a veľmi tvrdý. Čo robiť, aby sa to nestávalo?

Rozšírený pažerák hrabavej hydiny tvorí hrvoľ. V ňom sa hromadí a natrávi krmivo, ktoré sa posúva do žalúdka.
Pri vodnej hydine je nahradený ampulovito rozšíreným pažerákom. Pri nepravidelnom kŕmení zvieratá žerú v chvate, hltavo, prežierajú sa a tieto útvary sa nežiaduco prepĺňajú. V dôsledku toho sa prijaté krmivo nestačí natráviť a dochádza k stavu, ktorý hodnotíme ako mäkký, prípadne tvrdý hrvoľ.

Mäkký hrvoľ
Príčinou vzniku mäkkého hrvoľa býva najčastejšie skrmovanie rozmočeného chleba, skazených, plesnivých kuchynských odpadkov, prípadne zamrznutých zemiakov. Hrvoľ sa nápadne zväčší, je na pohmat mäkký a zo zobáka uniká hnilobný zápach rozkladajúceho sa krmiva.
Postihnuté jedince sa snažia obsah vyvrátiť, nežerú, sú malátne, majú hnačku a pri dlhšie trvajúcom stave chudnú a pozastavujú znášku. Zvyčajne pomôže jedno- až dvojdňová hladovka, pri ktorej sondou podávame harmančekový alebo šalviový odvar a hrvoľ zľahka masírujeme, aby sa v ňom obsah premiešal. Prípadne hydinu otočíme dole hlavou a miernou masážou vyprázdňujeme hrvoľ. Na záver ho vypláchneme slabým roztokom hypermangánu.

Tvrdý hrvoľ
Tvrdý hrvoľ vzniká jeho preplnením tvrdou a suchou potravou, bez prísunu dostatočného množstva tekutín na pitie. Môže sa objaviť v kŕdli aj hromadne, ak skrmujeme čerstvo vymlátené obilie. Tiež ho spôsobuje prijem väčšieho množstva strukovín (hrach, šošovica), kukurice, hrubo postrúhanej, nakrájanej repy, chuchvalce vlákien zo suchého sena. Hrvoľ je rozšírený, ovisnutý, hydina posedáva a dostavuje sa nechutenstvo. V tomto prípade treba obsah odstrániť chirurgicky.
Na jednom mieste vytrháme perie, hrvoľ narežeme krátkym rezom a krmivo z neho šetrne vyberieme. Ranu môžeme zošiť obyčajnou ihlou a niťou, alebo nemusíme. „Pacienta“ umiestnime v tmavšom prostredí, asi dva dni ho nekŕmime, podávame mu len vodu, alebo málo osladený, slabý odvar čaju. Po hladovke mu postupne začíname podávať malé množstvá ľahko stráviteľnej potravy, napríklad riedku šrotovú kašu, alebo uvarené proso, ryžu spolu s odvarom.

Čím nekŕmiť?
• máčané pečivo, ktoré časom skvasí a postupne sa ním hrvoľ sliepky zapchá
• dlhá tráva či seno, ktoré je pre sliepky ťažko stráviteľné
• skazené či plesnivé zvyšky z kuchyne

Prevencia
Prevencia mäkkého alebo tvrdého hrvoľa spočíva v podávaní kvalitného, vhodného krmiva pre konkrétny druh a vekovú kategóriu. Dôležité je, aby hydina mala k dispozícií grit, drobné kamienky, najmä vo výbehu a dostatok tekutín. Pokiaľ chovateľ diagnostikuje stav mäkkého alebo tvrdého hrvoľa s pretrvávajúcim alebo opakujúcim účinkom a nie je to v chove kapitálny kus, vhodnejšie je ho utratiť. Jeho mäso je požívateľné bez obmedzenia.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December