Prečo má sliepka tvrdý hrvoľ?

Kategória: Články Dátum: Hit: 7327

Čo robiť, keď má sliepka akoby plný a veľmi tvrdý hrvoľ?

Príčin, prečo sliepkam tvrdne či mäkne hrvoľ je niekoľko. Od menej závažných až po tie viac závažné. Niekedy je mäkkosť predzvesťou niektorých problémov či ochorení. Rozšírený pažerák tvorí pri hrabavej hydine hrvoľ. V ňom sa hromadí a začína tráviť krmivo, ktoré sa posúva do žalúdka.
Pri vodnej hydine je hrvoľ nahradený ampulovito rozšíreným pažerákom. Pri nepravidelnom kŕmení zvieratá žerú hltavo, chvatne, prežierajú sa a tieto útvary sa nežiaduco prepĺňajú. V dôsledku toho sa prijaté krmivo nestačí natráviť a dochádza k stavu, ktorý hodnotíme ako mäkký, alebo naopak, tvrdý hrvoľ.

Aké sú príčiny?
Tvrdý hrvoľ (zápcha) vzniká jeho preplnením tvrdou a suchou potravou, bez prísunu dostatočného množstva tekutín na pitie. Môže sa objaviť v kŕdli aj hromadne, ak hydina zožerie čerstvo vymlátené obilie. Spôsobuje ho aj príjem väčšieho množstva strukovín – hrachu či šošovice, alebo kukurice, hrubo postrúhanej či nakrájanej repy, príjem chuchvalcov vlákien zo suchého sena a podobne. Hrvoľ je rozšírený, ovisnutý, hydina posedáva a dostavuje sa nechutenstvo. V tomto prípade treba obsah odstrániť chirurgicky.
Príčinou vzniku mäkkého (vodnatého) hrvoľa býva najčastejšie skrmovanie rozmočeného chleba, skazených, plesnivých kuchynských odpadov či zamrznutých zemiakov. Hrvoľ sa nápadne zväčší, je na pohmat mäkký a zo zobáka uniká hnilobný zápach rozkladajúceho sa krmiva. Postihnuté jedince sa snažia obsah vyvrátiť, nežerú, sú malátne, majú hnačku a pri dlhšie trvajúcom stave chudnú a pozastavujú znášku. Zvyčajne pomôže jedno- až dvojdňová hladovka, pri ktorej sa sondou podáva harmančekový alebo šalviový odvar, a hrvoľ zľahka masírujeme, aby sa v ňom obsah premiešal. Hydinu možno otočiť dolu hlavou a miernou masážou jej vyprázdniť hrvoľ. Na záver sa vypláchne slabým roztokom hypermangánu.

Prevencia
Prevencia mäkkého a tvrdého hrvoľa spočíva v podávaní kvalitného, vhodného krmiva pre konkrétny druh a vekovú kategóriu. Dôležité je, aby hydina mala k dispozícií grit, drobné kamienky, najmä vo výbehu a dostatok tekutín. Pokiaľ chovateľ diagnostikuje stav mäkkého alebo tvrdého hrvoľa s pretrvávajúcim alebo opakujúcim účinkom, a nie je to v chove kapitálny kus, vhodnejšie je ho utratiť. Jeho mäso je požívateľné bez obmedzenia. Upchatý hrvoľ – väčšinou sa v ňom nachádzajú kúsky tvrdších travín a skvasená potrava zdusená do nestráviteľnej gule. Tento obsah musí čo najskôr z hrvoľa preč, kým nebude neskoro…

Čím nekŕmiť?
• máčané pečivo, ktoré časom skvasí a postupne sa ním hrvoľ sliepky zapchá
• dlhá tráva či seno, ktoré je pre sliepky ťažko stráviteľné
• skazené či plesnivé zvyšky z kuchyne

Prvá pomoc
• Masáže a harmanček: Stav možno upraviť opatrnými masaážami hrvoľa, zvolením správnej stravy – žiadne zvyšky z kuchyne a tiež vlažným výplachom z harmančeka.
• Živočišne uhlie: Jednu tabletku rozpustite vo vode či v náleve z harmančeka a hrvoľ roztokom vypláchnite. Pomôže k tomu nálievka alebo pryžová hadička. Odporúča sa i jednu tabletku umiestniť do hrvoľa, nechať ju dva dni pôsobiť a sliepočky umiestniť do tmy bez kŕmenia.
• Veterinár: Ak sa stav nezlepšil, možno pomerne jednoduchým chirurgickým zákrokom hrvoľ vyprázdniť. K tomu však bude už potrebná návšteva veterinárneho lekára.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December