Poľnohospodári už môžu nahlasovať škody, ktoré im spôsobuje zver.

Kategória: Články Dátum: Hit: 452

Poľnohospodári už môžu nahlasovať škody, ktoré im každoročne spôsobuje zver.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) spustilo elektronický dotazník a získané údaje budú základom pre vypracovanie Strategického plánu, ktorý bude komplexne riešiť túto problematiku.
Hlavným cieľom v prvotnej fáze je získanie presných údajov o škodách spôsobených poľovnou zverou na poľnohospodárskej pôde, stratách spôsobených šelmami na hospodárskych zvieratách a majetku a o iných škodách na poľnohospodárskej pôde spôsobených voľne žijúcimi živočíchmi.
Získané údaje budú kľúčovým podkladom pri vypracovaní Strategického plánu, na ktorom MPRV SR aktívne pracuje, materiál predloží do medzirezortného pripomienkového konania a následne na rokovanie vlády SR.

„Pre najlepšie vyhodnotenie tohto monitoringu bude dôležité, aby sa zapojilo čo najviac poľnohospodárov, ktorým zver spôsobuje každoročne straty a škody na ich majetkoch a gazdovstvách. Komunikujeme aj so stavovskými organizáciami a združeniami, aby sa informácia o tomto dotazníku dostala ku každému jednému farmárovi, chovateľovi a pestovateľovi, ktorého sa to týka,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.

Kompletnú administráciu, čiže zber údajov prostredníctvom elektronickej webovej aplikácie bude zabezpečovať Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum do 31.8.2022 (vrátane).

Údaje v dotazníku sa vzťahujú k termínu vypĺňania dotazníku pre aktuálnu poľnohospodársku sezónu 2022. 

Link pre vyplnenie dotazníka, vrátane vysvetliviek nájdu poľnohospodári na stránke: https://www.mpsr.sk/…-pode/17971/

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December