Po výstave hneď do karantény. Viete prečo?

Kategória: Články Dátum: Hit: 506

Slovo karanténa pochádza z francúzskej číslovky štyridsať – quarante. Bolo to obdobie 40 dní, počas ktorých ľudia prichádzajúci z regiónov ohrozených epidémiou, nemohli vystúpiť na breh alebo vstúpiť za brány mesta.

Toto opatrenie, zavedené už v 14. storočí, zabránilo v mnohých lokalitách šíreniu pandémie „čiernej smrti“, čiže moru. Časom sa upustilo od 40-dennej striktnej izolácie ľudí alebo zvierat a pristupovalo sa ku karanténovaniu od prípadu k prípadu, počas ktorého sa sledovalo, či sa neprejavia príznaky konkrétnej choroby.

Obdobie výstav zvierat „naberá na obrátkach“. Prezentácia hydiny, holubov, králikov a exotov sa v jesenných mesiacoch uskutočňuje v rôznych kútoch Slovenska takmer každý víkend (počas pandémie, žiaľ, v obmedzenom režime). Pre vystavovateľov je to obdobie, kedy spoznajú výsledky svojho celoročného chovateľského úsilia, majú možnosť vymieňať si pri stretnutiach skúsenosti s ostatnými chovateľmi, dopĺňať vlastné chovy novou „krvou“, alebo naopak, predávať nadbytočné, odchované jedince.

Záťaž a stres

Pre zvieratá je každá výstava záťažou a stresom. Aj z tohto pohľadu by sa mal na takéto podujatia pozerať každý vystavujúci chovateľ. Treba si uvedomiť, že preprava, dvojdňový až trojdňový pobyt v cudzom prostredí, umiestnenie do stiesnenej výstavnej klietky, neraz v nevhodných klimatických podmienkach a opäť preprava domov, môže tak oslabiť organizmus zvierat, že ľahko podľahnú infekčným, aj neinfekčným chorobám.
V čase návratu sa ešte nemusí ochorenie klinicky prejaviť a sprievodné javy nemusia byť zjavné, ale zvieratá už môžu byť potenciálnymi nosičmi choroboplodných zárodkov. O ich rozšírení v chove potom rozhodujú len hodiny či dni.
Neraz sa stáva, že vystavovateľ si tieto skutočnosti neuvedomuje a králiky či hydinu hneď po návrate z výstavy zaradí medzi ostatné, nevystavované jedince a holuby vypustí len tak, späť do holubníka.

Kontrola a izolácia

Správne postupuje ten, kto svojim chovancov po návrate z výstavy prezrie perie, kožušinu, či na tele nemajú nežiaducich cudzopasníkov a umiestni ich samostatne, do oddeleného koterca alebo väčšej klietky.
V tejto karanténe by zvieratá mali pobudnúť niekoľko dní, počas ktorých ich denne treba sledovať, pretože medzi infikovaním sa a prejavmi nákazy môže uplynúť určitý čas. Ak zvieratá dlhšie cestovali, treba im hneď po príchode podať slabý odvar harmančeka, prípadne slabo osladený čaj. Vhodné sú aj vitamínové preparáty v nárazovej dávke.
Krmivo im začíname podávať v menších množstvách, aby sa nedostavili tráviace ťažkosti, keďže ho určite budú konzumovať hltavo a nadmieru.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December