Pár tipov pre bezpečný kurín...

Kategória: Články Dátum: Hit: 7540

V kuríne môže na sliepky číhať niekoľko nebezpečenstiev. Ak sa o nich dozviete včas, môžete ich odstrániť.

Podzemná ochrana
Hladný dravec je aj odhodlaný dravec a len tak ho nič nezastaví. Zvlášť líška či lasička je výborná pri kopaní diery, aby sa mohli skrz dierku dostať do kurína. Nevadí im vynaložiť ani väčšie úsilie, pokiaľ vedia, že námaha prinesie chutnú večeru. Škodná je schopná prehrabať sa až pol metra hlboko pod zem, preto je nutné zaistiť okolo kurína širokú podzemnú ochranu.

Porozumieť nepriateľovi
Dravce a predátori sú jedným z najväčších problémov, ktorým musia chovatelia hydiny čeliť deň čo deň. Líška, kuna alebo i lasička dokážu kŕdeľ zlikvidovať počas jednej noci. Záleží teda len na vás, ako kurín proti náletom a príchodom škodnej zabezpečíte.

Ako sliepky udržať v bezpečí?

• Skúste predátorom trochu porozumieť: poháňajú ich materské pudy – majú hlad a potrebujú nakŕmiť seba i svoje hladné mláďatá.

• Znesené vajcia zbierať aspoň dvakrát denne: jedine tak zabránite tomu, že keď sa do ich blízkosti dostane lasička, nepostará sa o ich obsah.

• Nálety dravcov z výšky možno tiež vyriešiť veľmi jednoduchým spôsobom, a to tak, že okolo celého výbehu dáte pletivo, teda výbeh im zastrešíte, aby dravci nemohli útočiť z letu.

• Niektorým chovateľom sa osvedčilo, že nechávajú zvyšky jedla neďaleko výbehu, aby dravce zostali mimo výbeh a kurín, najedli a zase si šli po svojom.

Slepačia klaustrofóbia
Malý priestor nevyhovuje žiadnemu zvieraťu, nie to ešte sliepke, ktorá rada hrabe a niekoľko krát za deň vlieza do znáškového hniezda. Hoci nejde o veľké zviera, i tak má nároky na určitý životný priestor okolo seba. Nedostatočný priestor vedie u sliepok k stresu a vzájomnému oštipovaniu, ktorého sa len ťažko zbavíte, a navyše, malé priestory sa vám budú ťažko čistiť a hady alebo krysy do nich rýchle nalezú, že si toho ani nevšimnete a využijú tak svoje šance.

Choďte s dobou
Uvažujete o investíciách, ktoré by pracovali za vás a vám tak ostalo viac voľného času, viac peňazí, ale hlavne zdravý a živý kŕdeľ?

Automatické zavieranie: Automatické dvierka do kurína zaistia, že sliepky budú cez noc chránené. Inteligentný ovládač zabezpečí, že dvere sa pri východe slnka budú samé otvárať a večer pri západe zase zavierať. Niektoré ovládače dokážu i dobu otvorenia či zavretia predĺžiť aj o pár hodín, bez ohľadu na to, či je vonku svetlo alebo tma.

Nášľapné krmítko: Krmítko, ktoré šetrí váš čas a peniaze za kŕmne zmesi, ale navyše (ak dobre funguje) nemôže sliepkam nijako ublížiť. Kým obyčajné plastové krmítka časom praskajú, časti sú veľmi ostré a niektorým sliepkam môžu i ublížiť a pri zobkaní zmesi ich poraniť, pri nášľapnom krmítku žiadne poranenie nehrozí. Táto vychytávka navyše neplytvá krmivom a zrno tak nie je na očiach dravcom ani iným hladným predátorom.

Jedovaté rastliny: Na tie si musíte vo výbehu a okolo kurína dať zvlášť pozor a tieto rastlinky radšej na trhu ani nekupovať.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December