Pachové ohradníky proti africkému moru ošípaných

Kategória: Články Dátum: Hit: 1217

Veterinári na východnom Slovensku prišli s návrhom špeciálneho pachového oplotenia pre africký mor ošípaných.

Cieľom je uzavrieť neliečiteľný vírus afrického moru ošípaných v doterajšom ohnisku nákazy na Dolnom Zemplíne. Diviaky tak nebudú môcť rozširovať mor ďalej do vnútrozemia. Pachové ohradníky budú stáť pozdĺž ciest, riek či mostov.

Diviaky majú najväčší strach z medveďa a vlka. Práve pachy týchto predátorov im majú zabrániť vo voľnom pohybe. Pre človeka neznamenajú žiadne riziko.

Základ pachových „plotov“ tvorí špeciálna polyuretánová pena, ktorá obsahuje účinné pachové látky. Pena sa aplikuje pomocou pištole na pachové ploty, stromy alebo okolo plôch, kam je nežiaduci prístup zveri – na polia, sady, záhrady, vinohrady či na výbehy pre hospodárske zvieratá.
Pachový odpudzovač funguje na báze repelentov – pachu človeka a predátorov (medveďa, rysa, vlka). Na drevené kolíky sa v 5– až 7-metrových rozostupoch nanesie pena vo veľkosti tenisovej loptičky. Účelom pachu je, aby zmysly zveri začali pracovať na plné obrátky, a na inkriminovanom mieste tak bola ostražitejšia.
Pachové kolíky sa v kritických úsekoch umiestňujú približne na dĺžku 50 až 100 metrov pri teplote nad 5 °C.

Pachové ohradníky sú dobrou voľbou ako
ochrániť územia pred migrujúcimi diviakmi, ktoré sú nakazené africkým morom ošípaných, ale napríklad voľbou aj v prípade, že chceme zabrániť škodám na dopravných prostriedkoch, stratám na zveri a súčasne chrániť životy vodičov. 

Nejde o nákladnú záležitosť. Stavebná pena napustená repelentom sa môže jednoducho nastriekať na stromy a kry. V porovnaní s nákladmi na výstavbu plotov alebo nadchodov, ide o lacnú ochranu, ktorá sa môže použiť i pri ochrane lesných kultúr, sadov, chovov a všade tam, kde by zver mala mať obmedzený prístup.

Účinnosť ohradníkov je približne jeden mesiac. Podľa výrobcu, základná pena, tzv. nosič, po aplikovaní špeciálnou striekacou pištoľou vydrží 4 až 5 rokov, než sa sama ekologicky rozloží. Podľa toho, či sa nachádza v tieni alebo na slnku. Po 4 až 6 týždňoch od aplikácie sa odporúča účinok peny zosilniť, teda „oživiť“ pach.


Firma VETIS má vo svojej ponuke pachové ohradníky HAGOPUR -odpudzovče na jeleniu, srnčiu a čiernu zver. Pre poľovníkov ponúka tiež vábiče, zvyšujúce účinok návnad na zver (diviakov) a aj na škodcov ako sú kuny, líšky.


V Českej republike v čase zúrenia afrického moru ošípaných úspešne aplikovali pozdĺž ciest pachové ohradníky, aby diviaky nemigrovali. Nakazenej zveri mali zabrániť, aby sa dostávala mimo ohnisko choroby a šírila nákazu. Nešlo o štandardné ohradníky, Kedže nebolo dostatok času, neboli použité žiadne stĺpiky ani adaptéry. Nosičmi boli plastové kelímky. Poľovníci ich naplnili špeciálnou penou, do ktorej po zatvrdnutí vpichli pachový koncentrát. Kelímok s pachovou látkou má rovnakú účinnosť ako penová látka inštalovaná na kolík.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December