Pachové ohradníky ochránia úrodu i zvieratá

Kategória: Články Dátum: Hit: 1631

Nielen poľovníci, ale i pestovatelia krmovín, záhradkári či chovatelia sa často pýtajú, kde si môžu pachové peny na odpudenie zveri zaobstarať.

„Na zníženie škôd spôsobených zverou, proti ohryzu plodín a drevín ponúkame riešenie - pachové ohradníky HAGOPUR -odpudzovče na jeleniu, srnčiu a čiernu zver. Pre poľovníkov máme tiež vábiče zvyšujúce účinok návnad na zver (diviakov) a aj na škodcov ako sú kuny, líšky,“ konštatoval skúsený odborník MVDr. Dušan Pukanec z firmy VETIS.

Podľa jeho slov, základ pachových „plotov“ tvorí špeciálna polyuretánová pena, ktorá obsahuje účinné pachové látky. Pena sa aplikuje pomocou pištole na pachové ploty, stromy alebo okolo plôch, kam je nežiaduci prístup zveri - na polia, sady, záhrady, vinohrady či na výbehy pre hospodárske zvieratá. Pachový odpudzovač funguje na báze repelentov - pachu človeka a predátorov (medveďa, rysa, vlka).

Pachové peny sa aplikujú aj pozdĺž nebezpečných úsekov ciest, kde šoféri nemajú šancu zviera včas spozorovať a zabrzdiť. Na drevené kolíky sa v 5- až 7-metrových rozostupoch nanesie pena vo veľkosti tenisovej loptičky. Účelom pachu je, aby zmysly zveri začali pracovať na plné obrátky, aby si zver spojila aplikovaný pach aj so svetlom, hlukom prichádzajúcich áut a na inkriminovanom mieste bola tak ostražitejšia. Pachové kolíky sa v kritických úsekoch umiestňujú približne na dĺžku 50 až 100 metrov pri teplote nad 5 °C. Zveri treba nechať priestor na priechod. Ak sa migračná trasa zveri nachádza v neprehľadnom úseku cesty či v zákrute, bude tak vlastne „odvedená“ na bezpečnejší úsek, kde šofér môže zareagovať, spomaliť a zabrániť zrážke.
Pachové ohradníky sú tak dobrou voľbou, ako zabrániť škodám na dopravných prostriedkoch, stratám na zveri a súčasne chrániť životy vodičov.

Nejde o nákladnú záležitosť. Stavebná pena napustená repelentom sa môže jednoducho nastriekať na stromy a kry. V porovnaní s nákladmi na výstavbu plotov alebo nadchodov, ide o lacnú ochranu, ktorá sa môže použiť i pri ochrane lesných kultúr, sadov, chovov a všade tam, kde by zver mala mať obmedzený prístup.

Účinnosť ohradníkov je približne jeden mesiac. Podľa výrobcu, základná pena, tzv. nosič, po aplikovaní špeciálnou striekacou pištoľou vydrží 4 až 5 rokov, než sa sama ekologicky rozloží. Podľa toho, či sa nachádza v tieni alebo na slnku. Po 4 až 6 týždňoch od aplikácie sa odporúča účinok peny zosilniť, teda „oživiť“ pach.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December