Ovenálie 2019: sviatok slovenských ovčiarov

Kategória: Články Dátum: Hit: 819

Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku - družstvo organizuje v nedeľu  9. júna 2019 v poradí XI. ročník Celoslovenských ovčiarskych slávností - Ovenálie 2019.

Vo Východnej sa stretnú chovatelia oviec a kôz, milovníci ovčiarstva i tradičných ovčích a kozích špecialít, jahňaciny, baraniny, remeselníci, strihači oviec, milovníci folklóru a všetci tí, ktorí si prídu vychutnať neopakovateľnú atmosféru sviatku slovenských ovčiarov.

V amfiteátri liptovskej obce sa od 9:30 hod. začnú vystúpenia folklórnych súborov z Liptova a aj iných regiónov Slovenska. Oficiálne otvorenie je naplánované o 10:00 hod. Všetci návštevníci budú mať možnosť vidieť ukážky výroby syra, bryndze, strihania oviec a spracovania vlny. Nebude chýbať ani súťaž o najlepší ovčí a kozí syr - o Majstra syrára, ako aj súťaž o najkrajšiu syrovú tortu.
Uskutoční sa aj divácky veľmi atraktívny XI. ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite. Súťažiaci sa pokúsia o prekonanie rekordu z predchádzajúceho ročníka, keď Janka Mäsiarová vytiahla z 1 kilogramu syreniny niť s dĺžkou 196,5 m. Tento rekord je oficiálne zapísaný v Knihe slovenských rekordov.

Program obohatí súťaž vo varení gulášu z ovčieho mäsa. Pre záujemcov o remeselné výrobky súvisiace s chovom oviec a kôz budú k dispozícii predajcovia takýchto  produktov. Ovčiarsky gazdovský dvor ponúkne návštevníkom výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávku. Pre všetkých priaznivcov jahňacieho, ovčieho a baranieho mäsa je pripravená ovčiarska tombola, kde hlavnou cenou bude jahňacina na celý rok. V rámci výstavy oviec a kôz budú vystavené dva najväčšie barany na Slovensku.

Veríme, že Vás táto informácia zaujala a podporíte jedinečné Celoslovenské ovčiarske slávnosti Ovenálie 2019 aj svojou účasťou na súťažiach alebo ako návštevník. Aj takto podporíte myšlienku oživenia chovu oviec na Slovensku. Podrobnosti o súťažiach, prihlášky a propozície nájdete na www.zchok.sk.

Na Ovenáliách nebude chýbať ani spoločnosť VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December