Oravka - naše jediné národné plemeno sliepok

Kategória: Články Dátum: Hit: 18865

Oravka je slovenské národné plemeno s kombinovanou úžitkovosťou. 

Na vyšľachtenie plemena boli použité sliepky a kohúty z oblasti severnej Oravy, konkrétne z obcí Oravská Polhora, Mútne, Novoť, Zákamenné, Oravská Lesná. V ich chotároch bolo mnoho samôt a osád s najlepšími podmienkami pre chov hydiny, no s drsným podnebím a krátkym vegetačným obdobím.
Cieľom mala byť otužilá hydina, schopná odolávať drsným podmienkam chovu, ako aj odchovu mladej hydiny v skorých jarných mesiacoch. Vyžadovalo sa rýchle operovanie kurčiat s hustou podsadou i živý temperament, ale aj ochranné sfarbenie peria ako prirodzená ochrana proti šelmám a dravcom.

Oravka je plemeno, ktoré vyhovuje drsnejším chovateľským podmienkam horských a podhorských oblastí, pričom dokáže zužitkovať možnosť výdatnejšieho pohybu a pastevných možností v týchto oblastiach.

Znáška predstavuje 180 až 200 vajec s hnedastou farbou škrupiny s hmotnosťou 55 gramov. Hmotnosť kohúta predstavuje 2,70 – 3,30 kg, sliepky 2 – 2,60 kg.

Oravky sa chovajú vo veľkej forme, ale aj v zdrobnenej, teda zmenšenej forme. Zdrobnená oravka sleduje utváraním zovňajšku tvar veľkej oravky vo všetkých znakoch; jej znáška sa pohybuje na úrovni 140 hnedastých vajec s hmotnosťou 40 gramov.
Oravka sa chová len v drobnochova­teľských podmienkach, v kŕdľoch pri pomere pohlavia 1 : 18, resp. 1 : 13. Vyskytuje sa v žltohnedom a bielom sfarbení.

Pôvodná farba veľkých a zdrobnených oraviek je žltohnedá, časom k nej pribudla veľká biela. Pred tromi rokmi bol uznaný čierny farebný ráz veľkej oravky a v procese šľachtenia je stále rodofarebná a krahulcová. Pri zdrobnenej oravke nedávno uznali bielu a rodofarebnú a v šľachtení je čierny farebný ráz.
Pri žltohnedých oravkách je pomerne veľká variabilita sfarbenia. Niektoré jedince sú tmavšie, iné svetlejšie Ako už názov prezrádza, majú byť žltohnedé, to znamená, že musia mať obe tieto farby. Prímes červenej a čiernej je nežiaduca a takéto jedince sa z chovu vyraďujú.
Aby biela oravka bola krásna biela, je nutné ju počas slnečných dní chovať v zakrytom priestore, znížiť dávky krmiva, v ktorom je kukurica, alebo obmedziť krmivá, v ktorých sú farbivá, pretože tie sa hneď prejavia na perí.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December