Oplatí sa chovať sliepky?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4290

V prvom rade treba zvážiť svoje možnosti. Ráno treba hydinu vypustiť a večer zasa zavrieť. Existujú automatizované systémy, ale i tak treba všetko kontrolovať. Aj cez víkend či dovolenku.

Sliepky sú spoločenské zvieratá, odporúča sa chovať najmenej tri kusy. Máte pre nich dostatok priestoru? Kurín a všetky priestory pre hydinu treba udržiavať v čistote. Aj keď budete dodržiavať hygienický štandard, vysokú podstielku a týždenné čistenie, určitý zápach vždy bude. Máte dostatočne tolerantných susedov? A ak chcete aj kohúta, zvládnu susedia jeho vyspevovanie o štvrtej ráno?
V malochove je reálne počítať s 200 - 220 vajíčkami ročne na sliepku. Sliepky najlepšie nesú v druhom roku života, potom ich výkonnosť mierne klesá. Každé plemeno nesie inak, no pri bežných je takáto znáška normálna. Alebo si môžete vybrať zo záplavy „supervýkonných“ Dekalbov, Kalimerov či Dominantov. Hybridy však majú jednu nevýhodu - najlepšie výkony podávajú v generácii, ktorá sa predáva koncovému zákazníkovi.

Ekonomika chovu

Je chov hydiny ekonomicky výhodný, alebo je to koníček, do ktorého sa len lejú peniaze? Spočítajte si týždennú spotrebu vajíčok v domácnosti. Treba počítať aj s tým, že nosnice reagujú napríklad na zmeny počasia. Preto prestanú niesť práve pred Vianocami a ďalšiu prestávku si dajú pri prvom väčšom oteplení. A okrem toho vždy, keď sa im zachce. V praxi to znamená, že od 10 sliepok v období dobrej znášky budeme mať denne 8 či 9 vajíčok.
Aké sú ceny nosníc? Cca 17 eur za mládku pred znáškou je rozumná cena. Isto, nájdu sa aj obchodníci, čo obchádzajú dediny a predávajú „mládky” po 2,5 eura za kus. V skutočnosti sú to kusy vyradené z veľkochovu, čiže už sú „vynesené”. Dobrá správa je, že ak sa im poskytne čas, niekedy sa spamätajú, aj keď už nedajú 300 vajec ročne, bežné plemená sliepok tromfnú. Riziko kokcidiózy, prípadne inej nákazlivej choroby je však pri takej kúpe vysoké. Po týždni nemusíte mať ani jednu sliepku. 

Ak už máte prepočítanú spotrebu vajec, odhadli ste počet nosníc a vybrali si vysnívané plemeno, prichádzajú ďalšie náklady. Za cca 200 eur sa dá zohnať pekný kurín vyrobený na mieru, dokonca aj s ohrádkou pre sliepky. Kurín sa však dá vyrobiť aj z paliet, prípadne z vyradenej skrine. Malý kurín s integrovanou ohradou zároveň vyrieši problém s ochranou sliepok pred predátormi.
Keď už máte bytovú otázku vyriešenú, môžete sa zamyslieť nad tým, ako svojich podnájomníkov prestravujete. Sliepky nie sú náročné, ale isté pravidlá treba dodržať. Môžete im dávať priemyselné zmesky, ktoré sa dajú kúpiť za 50 centov / kg. Prípadne ich môžete kŕmiť pšenicou alebo šrotom. V takom prípade budú bezpodmienečne potrebovať trávnatý výbeh a dokrmovanie zvyškami z kuchyne, prípadne vitamíny pre hydinu.
Treba si zrátať cenu pšenice a šrotu. Jedna nosnica spotrebuje denne asi 120 g krmiva, podľa plemena. Za rok na jednu sliepku to znamená spotrebu 43,8 kg krmiva. Zrátate si tak, za koľko jedna sliepka za rok zožerie. Za ten čas vyprodukuje nosnica cca 220 vajec, čo je pri cene 15 centov za kus ročný výnos 33 eur. Ekonomika je teda pri kŕmení zmeskami pre nosnice na hrane, pri kŕmení zrnom je to už iná „pesnička“. Tam sa už zmestia aj náklady na nákup nosníc. A ak si vychováte nosnice z vlastných kuriatok… 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December