Nechcete chovať čmeliaky?

Kategória: Články Dátum: Hit: 5862

Čo tak pomôcť čmeliakom a zároveň si zaistiť lepšie opeľovanie ovocia a zeleniny v záhrade?

Na jar, keď sa striedajú slnečné dni s dažďom, kráľovné zemných čmeľov pomaly prezerajú lúky, dvory a záhrady, aby si našli miesto na založenie svojej sezónnej rodiny. Preletujú tesne nad zemou, podchvíľou sadajú a nazerajú do všetkých škár.
Príroda im naprogramovala stratégiu, ktorá sa opakuje každý rok – nájsť bezpečné útočisko, vychovať v ňom prvú generáciu robotníc a potom s ich pomocou založiť rodinku, ktorá však s príchodom neskorej jesene uhynie. Len mladé kráľovné sa opäť zahrabú kamsi pod zem, aby započali nový cyklus v nasledujúcej jari. S poslaním – prelietavať z kvetu na kvet, aby rastliny z opelených kvetov zachovali cez semená svoj rod. Niektoré kvety sú priam predurčené len pre čmeliaky a niet včely, ktorá by ich dokázala opeliť.

Čmeľník

Čmeliaky patria medzi chránené živočíchy a ich odchyt, hoc s dobrým úmyslom, je zakázaný. Takže jediné, čo môžeme odporučiť, je vyrobiť si alebo zakúpiť úľ pre čmeliaky, starostlivo ho vybaviť teplodržným materiálom (nastrihaná krajčírska vata, filc, prírodná vlna, jemný suchý mach), umiestniť na vhodné miesto a čakať.
Toto vystavenie voľných úlikov je jednou z možností, ako výskyt čmeliakov v krajine podporiť. Ak vystihnete včasnú sezónu hľadania útočísk, máte veľkú nádej, že sa čmelia kráľovná usídli práve u vás. Pripravte jej drevený „čmelník“. Je to malá drevená búdka so vstupom, ktorá má tú najskromnejšiu výbavu – plastovú rúrku s jednou zákrutou, imitujúcu myšiu noru a vo vnútri mach, hobliny, seno a kus podstielky po králikoch. Práve z nich si hryzením vytvorí zárodočné bunky, aby odchovala prvú generáciu robotníc.
Ak sa takýto domček kráľovnej zapáči, obývaný bude už v každej sezóne. Ak sa spolu so včielkami samotárkami postarajú o opeľovanie kvetov, snáď dokážu zastúpiť neďalekého včelára, ktorý skoncoval so svojim dlhoročným koníčkom.

Kúpiť si hniezdo

Najjednoduchší spôsob, ako začať s chovom čmeliakov, je kúpiť si hniezdo na počiatku rozvoja, t. j. matku s niekoľkými (10 – 30) robotnicami.
V tomto začiatočnom štádiu hniezdenia sa matka venuje už len starostlivosti o plod a kladeniu ďalších vajíčok, takže hniezdo neopúšťa a z úliku neutečie. Úľ opúšťajú len robotnice, ktoré zbierajú vonku potravu.
Matku s prvými robotnicami si možno kúpiť spolu s úlikom. Po umiestnení takého úľu na záhradu už nie je potrebné sa o čmeliaky príliš starať. Dôležité je však umiestniť úľ do tieňa, aby sa na priamom slnku neprehrial. Čmeliaky totiž dokážu omnoho lepšie zvládať chlad než prehriatie.
Druhou podmienkou je zaistenie úliku proti mravcom. Preto je vhodné umiestniť ho na stojan alebo podstavec, ktorého nohy sú potreté lepom alebo jeho nožičky dať do misky s olejom. Potom už ostáva len otvoriť výletový otvor a pozorovať tento sympatický a zaujímavý hmyz pri zbieraní potravy.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December